Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Stockholmspremiär för hyllade kabarén Europa Europa på Tensta konsthall, 23.8, 16:00

Foto: Tensta Konsthall.
Foto: Tensta Konsthall.

Varför behöver vi murar mot hjältar? Den frågan ställer sig konstgruppen Ful och The Knife i den antinationalistiska och omdebatterade kabarén Europa Europa som den 23 augusti har Stockholmspremiär på Tensta konsthall. Föreställningen i Tensta är en fortsättning på samarbetet mellan Tensta konsthall och Stockholm Music & Arts, och är ett sätt att stärka utväxlingen mellan ytterstad och innerstad, musik och konst. Tidigare år har bl a Linda Pira och Salazar Brothers uppträtt på Taxingeplan utanför konsthallen.

Med kärlek, vouging, beundran och tårtor vill Europa Europa hylla alla de hundratusentals människor som varje år trotsar de livsfarliga vatten, kameror och taggtrådar som utgör Europas gränser. Kabarén riktar skarp kritik mot det system som kriminaliserar migranten och vill istället belysa de brott mot mänskliga rättigheter som Sveriges och EU:s gemensamma migrationspolitik utgör.

Regissören och manusförfattaren Nasim Aghili skriver: ”Den förändring som krävs idag är att politiker inte tittar bort utan börjar se kopplingen mellan egna beslut och prioriteringar och dom människor som aldrig överlever resan över medelhavet”

Tensta är en förort där över 90 procent har transnationell bakgrund och många bär på erfarenhet av flykt. När Europa Europa uppförs på konsthallen är det därför en lokal och brännande angelägenhet.

Källa: Tensta Konsthall.