Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Stormskador på skog i norra Dalarna

Ett område som sträcker sig från Oxberg i Mora kommun till Trängslet i Älvdalens kommun drabbades av kraftiga fallvindar i samband med ett åskoväder i början av augusti. Även andra skogsområden i kommunerna drabbades av skador, men i mindre omfattning.

– Vi ser att skadorna är spridda och svårbedömda. Därför är det viktigt att skogsägare i området snarast skaffar sig en uppfattning om hur det ser ut på just deras fastighet. Vad vi kan se har såväl yngre som äldre skog drabbats och därför rekommenderar vi att man kontrollerar såväl hyggeskanter som nygallrade bestånd och fröträdställningar, säger Emma Andersson, distriktschef, Skogsstyrelsen.

Skogsägare som har fått skador på sin skog och vars skog är försäkrad, ska kontakta sitt försäkringsbolag. För den som saknar försäkring kan det vara klokt att prata med sitt skogliga ombud eller annan skoglig rådgivare.

Om den skadade arealen överstiger 0,5 hektar, så måste en avverkningsanmälan lämnas in till Skogsstyrelsen. Detta bör göras snarast. Skogsstyrelsen vill också betona att samma regler för att ta miljöhänsyn gäller som vid vanliga avverkningar, till exempel genom att spara grova skadade lövträd, högstubbar av alla trädslag samt att inte skada fornlämningar och kulturmiljöer.

Efter en storm ökar riskerna för angrepp av skadeinsekter som granbarkborre. Skogsstyrelsen bedömer att det inte är någon fara för ökade skador av granbarkborre i år. Däremot är det mycket viktigt att barrvirket körs ut ur skogen senast 1 juli 2015, för att undvika omfattande angrepp.

Skogsstyrelsen vill också lyfta farorna med att arbeta i stormfälld skog.

– Risken för olyckor är stor. Därför bör skogsägare som inte har nödvändiga kunskaper och rätt skyddsutrustning inte ge sig ut på egen hand i skogen för att röja upp efter en storm. Säkerheten måste sättas främst och man ska aldrig arbeta ensam i stormskadad skog, säger Staffan Larsson, skogskonsulent, Skogsstyrelsen.

Källa: Skogsstyrelsen