Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Ny studie bekräftar nyponpulvers effekt för ledernas hälsa

Källa: Axellus.
Källa: Axellus.

Oberoende forskare vid Parker Institut i Köpenhamn har i en studie kunnat visa att en dosering på tre kapslar av förbättrade Litomove är lika bra som sex kapslar. Studien visade också flera oväntade resultat och blev nyligen publicerad i den vetenskapliga tidskriften International Journal of Clinical Rheumatology.

En halv miljon svenskar lider av besvär i lederna vilket begränsar rörligheten och möjligheten att leva ett aktivt liv. Internationell forskning har visat att nyponpulver har en dokumenterad effekt på lederna.

En ny klinisk studie, som utfördes vid Parker Institut vid Fredriksbergs sjukhus i Köpenhamn, visade att ett intag av tre kapslar per dag av förbättrade Litomove utan kärnor är lika bra som ett dagligt intag av sex kapslar av ”gamla” Litomove. 289 patienter som hade ledbesvär i knäleden rekryterades till studien varav 150 patienter valdes ut. 73 procent av dessa var kvinnor och medelåldern var 65 år. Studien pågick i 12 veckor.

– Resultatet visade att deras problem minskade signifikant i knäet efter 12 veckor. Studien kunde också bekräfta att tre kapslar per dag av förbättrade Litomove var lika bra som ett dagligt intag av sex kapslar av ursprungliga Litomove, säger biostatistiker Robin Christensen. Han har deltagit i flera av studierna på Litomove och var även den forskare som ledde denna åttonde studie vilken publicerades våren 2014 i International Journal of Clinical Rheumatology. En nionde studie har nyligen startat.

I flera år har Axellus letat efter det nypon som skulle ge samma effekt men i mindre dos och i Chile fann man de vilda strandnypon som nu ligger till grund för produkten. Kapslarna är mer koncentrerade än förut eftersom kärnorna är borttagna och därför är de mer användarvänliga för konsumenten.

­– Litomove är en spännande produkt. För att vi säkert ska kunna fastställa att nyponpulver effektivt reducerar problem med artros behövs fler studier och framförallt dubbelblinda placebokontrollerade och randomiserade studier, säger Robin Christensen.

Källa: Axellus.