Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Alexander vill bli mer amerikansk

Foto: Alexander Zetterman
Foto: Alexander Zetterman

Alexander Zetterman, just hemkommen från VM i Normandie, är Sveriges ”rising star” i hästhoppning. Nu vill han bli mer amerikansk i sin ridning. Den 1-2 november rider 24-åringen för supertränaren och amerikanen George Morris som håller clinic på Flyinge.

På VM i Normandie imponerade svenska landslagets yngsta hoppryttare Alexander Zetterman med sina coola tävlingsnerver. Helt nöjd är Linderödskillen sällan. För att nå högre i resultatlistorna på mästerskap framöver har Alexander konstaterat att han behöver bli mer amerikansk. Inspiration på vägen hoppas han få under clinicen med George Morris på Flyinge den 1-2 november.

– Man kan väl säga att det finns två element av ridning. Den tyska som är lite mer kontrollerande, innehåller mycket grundarbete, man rider med rundare form mycket anspänning och djupare sits. Så bör alla ryttare lära sig rida från början och hästarna bör skolas på det viset från början. Sedan finns det också det amerikanska där man som regel rider hästarna mer öppna i formen, man rider med lättare sits, man använder mer rytm och ”pace”. Man lägger också mer fokus på helhetsintrycket såsom ryttarens position, utrustning och klädsel än vad man gör i Europa. Båda system funkar väldigt bra på hästar som är skapta för att ridas i ett av dessa system. Jag själv tycker den mest inspirerande ridningen att se på är när man bemästrar tyska systemet i grunden och tillägger amerikanska systemet därefter vid tävling. Jag tycker att Morris har en fin kombination av de båda ridstilarna med mycket grundarbete och lätt ridning, filosoferar Alexander Zetterman.

George Morris är en av världens främsta hopptränare och har varit förbundskapten för det amerikanska hopplandslaget. Han har bland annat skrivit boken Hunter Seat Equitation. Den har Alexander lusläst.

– Här i Europa pratas det inte så mycket om just Hunter Seat Equitation men det är vanligt i USA och dess ursprung är i Hunter klasserna, på det viset lär sig många amerikaner att rida, förklarar Alexander.

Alexander anser att den lättare, amerikanska ridstilen, är den sista fasen i utbildningen.

–  I Sverige behöver vi i regel utbilda hästarna själva och då är det som sagt den tyska grundridningen som behövs men sedan gäller det att inte stanna kvar där. Jag själv hoppas på att få nya idéer om min position och att utveckla den.

Tidigare har Alexander aldrig ridit för Morris men han tvekade inte en sekund när frågan kom.
– Det är en fantastisk chans att få rida för en sådan legendarisk tränare. Jag har sett honom i USA men aldrig fått chansen förr.

Källa: 1661 RW