Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Nu börjar vaccinationerna mot säsongsinfluensan

På måndag, den 3 november, startar vaccinationerna mot säsongsinfluensan. De som tillhör en riskgrupp erbjuds vaccination till lägre pris.

Influensa orsakas av virus och är mycket smittsamt. Viruset smittar genom luften och sprids framför allt om någon som är sjuk hostar eller nyser. Det är främst om man är äldre eller tillhör en riskgrupp som man riskerar att blir allvarligt sjuk.

Fjolårets influensasäsong var mild, antalet fall bedöms bli fler under den kommande vintern. Influensan når södra halvklotet innan den kommer till oss, och där finns det tecken på att många har insjuknat.

Vaccination är en enkel åtgärd som ger ett gott skydd. Tillhör man en riskgrupp bör man vaccinera sig för att minska risken för influensasjukdom eller allvarliga följdsjukdomar.

– Genom vaccination mot influensa minskar risken för allvarlig sjukdom och den risken är störst bland de personer som tillhör en riskgrupp, säger landstingets smittskyddsläkare Stephan Stenmark.

För de personer som tillhör en riskgrupp erbjuder Västerbottens läns landsting influensavaccination för 60 kr.

Man tillhör en riskgrupp om man är/har:

över 65 år
kronisk hjärt- eller lungsjukdom
kronisk njur- eller leversvikt
svårinställd diabetes
svår astma
kraftig övervikt
neuromuskulär sjukdom som påverkar andningen
barn med flerfunktionshinder
nedsatt infektionsförsvar
gravid

Förutom riskgrupperna bör även familjemedlemmar och vårdpersonal vaccinera sig. Äggallergiker, det vill säga de som inte tål att äta mat som innehåller ägg, kan inte vaccineras mot influensa.

Influensavaccination sker på hälsocentral eller sjukstuga. Vaccinationstider framgår av annonser i lokala dagstidningar och på hälsocentralernas egna webbsidor på www.vll.se/halsocentraler. Till vaccinationstillfället ska man ta med sig id-kort, uppgifter om tidigare vaccinationer och gärna klä sig i kortärmat.

För att undvika att drabbas av influensa bör man tvätta händerna ofta och undvika närkontakt med influensasjuka. Nys eller hosta i armvecket och stanna hemma cirka ett dygn efter feberfrihet.

Mer information om riskgrupper, influensa och egenvård finns på 1177.se. Information om vaccinationskampanjen finns även på smittskyddsenhetens webbplats, smittskydd under rubriken Säsongsinfluensa

Källa: Västerbottens läns landsting.