Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Bra mat för vegetarianer

vege
Foto: Wikimedia

Det är bra att minska på köttet och äta mer vegetariskt. Nu har Livsmedelsverket tagit fram information om vad man behöver tänka på om man är vegan eller vegetarian.  Baljväxter och fullkorn är till exempel viktigt för att få i sig tillräckligt med järn och protein.

Intresset för vegetarisk mat ökar och allt fler väljer bort kött och annan mat från djuren. Men för att få i sig alla näringsämnen måste vegetarianer göra kloka val. Därför har Livsmedelsverket tagit fram information särskilt för vegetarianer och veganer.

Till exempel är järnet i vegetarisk mat svårare för kroppen att ta upp jämfört med järn i exempelvis kött och fisk. Därför är det särskilt viktigt för unga tjejer och kvinnor att välja livsmedel som innehåller mycket järn.

– Ett smart sätt att få i sig vegetariskt järn är att äta bönor, ärter, linser, tofu och andra sojaprodukter. De innehåller också mycket protein, mättar bra och går att variera nästan hur mycket som helst.  Baljväxter smakar inte så mycket i sig men tar lätt upp kryddor och andra smaker.  Kikärtor fungerar till exempel fint ihop med lime, vitlök, ingefära, chili och curry, säger Åsa Brugård Konde.

Ju fler som ibland byter kött mot baljväxter och grönsaker desto bättre är det för miljön. Baljväxter ger mycket protein men belastar inte alls miljön lika mycket som kött(produktion).  En portion vegetarisk ärtsoppa ger till exempel mer protein än en hamburgare på 90 gram, samtidigt som koldioxidutsläpp och energiåtgång blir betydligt lägre.

– Det finns stora hälsovinster med att äta mycket grönsaker, frukt, baljväxter och annan mat från växtriket. De som äter mycket grönsaker och frukt och mindre kött minskar risken att drabbas av flera olika sjukdomar, som högt blodtryck, hjärt- och kärlsjukdom och vissa cancerformer, säger Åsa Brugård Konde, nutritionist på Livsmedelsverket.

Källa: Livsmedelsverket