Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Historiska samlar in tusen nya historier från Stockholmsområdet

historiska_museum_2010
Foto: Wikimedia

Nu samlar Historiska museet genom projektet ”Miljonstories” in tusen minnen och berättelser från Stockholmsområdet. ”Miljonstories” började som en reaktion på massmedias rapportering om de svenska miljonprogrammen. Lördag den 4 oktober går startskottet med invigningsfirande på Historiska museet.

– Vi lever i en tid av segregation, säger Mats Aronsson konstnär och initiativtagare till ”Miljonstories”. Frivilligt eller motvilligt klumpas vi ihop utifrån etnicitet, social tillhörighet, geografi, sexuell identitet o.s.v. Såväl traditionella som digitala medier bidrar till denna förenkling, i jakten på sensationella nyheter.

– Även berättelserna segregeras, när bostadsområdena stigmatiseras; i miljonprogrammen brinner bilarna, på Södermalm dricker hipsters ekologisk IPA, säger Mats Aronsson. Detta vill ”Miljonstories” ändra på genom att samla rösterna som inte hörs i bruset.

”Miljonstories” är samhällskonst med demokratiska förtecken. I workshops med ungdomar och seniorer undersöks vad begreppet hembygd betyder för olika generationer. Deltagarna får berätta om sina vackraste minnen från förorten. Berättelserna visas sedan i en utställning som kommer att vara under ständig förvandling, dels på Historiska museet, dels i form av en satellit som besöker sju olika orter, bland annat Bagarmossen, Huddinge, Sundbyberg och Vårby. Projektets utveckling kommer även att kunna följas på webbplatser och i sociala medier.

Samtidigt som ”Miljonstories” tar plats på Historiska museet öppnar utställningen ”Hembygd – någonstans i Sverige”, ett kollage av personliga berättelser om plats och identitet. Utställningen som framförallt vänder sig till elever i gymnasieskolan bygger på intervjuer, fotografier och filmer med 900 unga personer mellan 15 och 23 år, från Pajala i norr till Trelleborg i söder. Utställningen beskriver hembygden som mångfasetterad och i rörelse. Det finns inte EN svensk hembygd. För gymnasieskolan erbjuder Historiska museet gratis lektioner i utställningen under hela utställningsperioden 4 oktober 2014 – 31 augusti 2015.

– Historiska museet ska vara en mötesplats för samtal kring hembygd, identitet och kulturarv, säger projektledare Susanna Zidén på Historiska museet. Många av de människor som i dag besöker och använder Historiska museet är innerstadsbor. Men museet ska vara en resurs för hela samhället. Genom dessa två projekt vill vi bjuda in fler personer att använda museet och visa den mångfald av berättelser som finns i Stockholm och Sverige.

Under hösten och vintern 2014/2015 kommer ”Miljonstories” att synas i:
Period 1: September – oktober. Bagarmossen/Skarpnäck
Period 2: Oktober – november. Projektet Stockholmsfadder (flera platser)
Period 3: December – januari. Huddinge/Tumba
Period 4: Februari – mars. Sundbyberg
Period 5: April. Vårby-Fittja
Fler turnéorter kommer.

Källa: Historiska museet