Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Lars Noréns O’Neill-pjäs Och ge oss skuggorna på Stora scenen

Örjan Ramberg, Lena Endre, Erik Ehn, Thomas Hanzon och Joaquin Nabi Olsson Foto: Roger Stenberg.
Örjan Ramberg, Lena Endre, Erik Ehn, Thomas Hanzon och Joaquin Nabi Olsson Foto: Roger Stenberg.

Den 26 mars är det premiär för Lars Noréns Och ge oss skuggorna, i regi av Vibeke Bjelke. I rollerna: Örjan Ramberg, Lena Endre, Thomas Hanzon, Erik Ehn och Joaquin NaBi Olsson.

Ingen pjäs är mer förknippad med Dramaten än Eugene O’Neills självbiografiska Lång dags färd mot natt som fick legendarisk urpremiär på Stora scenen 1956 och testamenterades till teatern av författaren. Och ge oss skuggorna är Lars Noréns pjäs om nobelpristagaren O’Neill, skrivandet och ensamheten. Även den fick sin urpremiär på Dramaten, 1991.

Familjedramat utspelar sig en oktoberdag 1949 i Eugene O’Neills hus på Atlantkusten. Författaren firar födelsedag tillsammans med sina två vuxna söner från två olika förhållanden och sin nya hustru. Frun och sönerna lever i skuggan av den litterära giganten, Nobelprisbelönad och upphöjd men ångestdrabbad och plågad. Hans stora mästerverk har ännu inte nått sin publik.

Regissören Vibeke Bjelke har ett speciellt förhållande till Lars Noréns dramatik och har tidigare regisserat en rad av hans pjäser, varav flera urpremiärer. Hon hyllades för sin uppsättning av Lars Noréns Som löven i Vallombrosa på Dramaten 2013 och är säsongen 2014-2015 aktuell med Tjech ovs Måsen .

– Jag har satt upp mycket Norén tidigare men aldrig Och ge oss skuggorna . Jag har velat göra den i över 20 år, men inte hur som helst och med vem som helst. Med den här ensemblen var det bara att tacka ja, säger regissören Vibeke Bjelke.

Medverkande
Eugene O’Neill Örjan Ramberg
Carlotta O’Neill Lena Endre
Shane Erik Ehn
Eugene Jr Thomas Hanzon
Szaki Joaquin NaBi Olsson

Regi Vibeke Bjelke
Scenografi och kostym Mari í Dali, Steffen Aarfing
Ljus Jenny André
Peruk och mask Eva-Maria Holm

Premiär 26 mars, Stora scenen

Källa: Dramaten.