Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Repetitionsstart för GöteborgsOperans storsatsning Notorious

Hans Gefors (kompositör) och Kerstin Perski (librettist). Foto: Camilla Simonson.
Hans Gefors (kompositör) och Kerstin Perski (librettist). Foto: Camilla Simonson.

I veckan startade repetitionerna av helt nyskrivna operan Notorious. Några av Sveriges främsta solister, bland annat världsberömda sopranen Nina Stemme och ett namnkunnigt team är på plats. Urpremiären väcker mycket stort intresse även internationellt.

Notorious är en nyskriven opera av Hans Gefors (kompositör) och Kerstin Perski (librettist) som bygger på Alfred Hitchcocks spionthriller med samma namn. Huvudrollen som Alicia görs av Nina Stemme, utsedd till världens bästa operasångerska. En av dagens mest betydelsefulla operaregissörer, britten Keith Warner, iscensätter verket som sjungs av ett mycket starkt, svenskt sångarlag.

Så här säger de båda upphovspersonerna om att se sin opera växa fram:

Hans Gefors (tonsättare):
– 2009 fick jag idén att göra Notorious till opera – nu är vi framme! Jag har gjort en sångaropera som några av Sveriges främsta solister levandegör. Det är överväldigande att se operan växa fram: musikaliskt, sceniskt, visuellt. I dessa hängivna iscensättares händer växer den bortom det jag föreställt mig.

Kerstin Perski (librettist):
– Att höra och se detta fantastiska team av konstnärer, sångare och musiker ta sig an dramat och texten som jag har jobbat så länge med, kan närmast liknas vid att se sitt barn ta sina första steg. Rätt vad det är har det vuxit upp och blivit en självständig varelse. Det är en både gripande och omskakande upplevelse.

Huvudrollerna är skrivna direkt för sina sångare: Nina Stemme (Alicia), Katarina Karnéus (Madame Sebastian), John Lundgren (Devlin) och Michael Weinius (Alex Sebastian). Dirigent är den internationellt efterfrågade Patrik Ringborg.

Notorious är Keith Warners första uppsättning i Sverige. I nära samarbete med David Fielding (scenografi och kostymdesign) skapar han en storslagen uppsättning, där Hitchcocks närvaro och referenserna till filmen är högst påtagliga.

Urpremiären sker samma år som filmens Alicia, Ingrid Bergman skulle fyllt 100 år.

Urpremiär 19 september GöteborgsOperan Stora scenen, 12 föreställningar, till och med 1 november 2015.

Sten A Olssons Stiftelse för Forskning och Kultur har under 2015 lämnat en donation till GöteborgsOperan för uruppförandet av Notorious.

Källa: GöteborgsOperan.