Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Mattias Flinks livstidsstraff omvandlas till fängelse 32 år

Göta hovrätt Foto: Wikimedia

Örebro tingsrätt Mattias Flink är dömd för att natten till den 11 juni 1994 ha mördat sju personer samt för försök till mord avseende ytterligare tre personer. Högsta domstolen dömde honom till fängelse på livstid för denna brottslighet. Han har begärt att tingsrätten ska omvandla hans livstidsstraff till ett tidsbestämt straff.

Mattias Flink har nu avtjänat strax över 16 år av sitt livstidsstraff.

Vid prövningen av hans ansökan om omvandling har tingsrätten särskilt beaktat fem angivna kriterier. Dessa är

  • den tid som Mattias Flink har avtjänat,
  • vad som av domen framgår om de omständigheter som legat  till grund för att han fått ett livstidsstraff,
  • om det finns risk att han återfaller i allvarlig brottslighet,
  • om han åsidosatt vad som gäller för straffverkställigheten samt
  • om han har medverkat till att främja sin anpassning till samhället.

Tingsrätten har menat att den brottslighet som Mattias Flink har gjort sig skyldig till är synnerligen allvarlig. Tingsrätten har gjort en bedömning av den samlade brottslighetens straffvärde och kommit fram till att det är fängelse 32 år. En tänkt villkorlig frigivning ligger då en bit över fem år in i framtiden.

Rättsmedicinalverket har i sitt utlåtande ansett att risken för att Mattias Flink ska återfalla i våldsbrottslighet är låg. Återfallsrisken bedömdes på samma sätt i det utlåtande som verket avgav 2008. Mattias Flink har under hela den tid han suttit frihetsberövad skött sig exemplariskt. Han har numera även beviljats över 30 egna permissioner, vilka inkluderat övernattning. Han har under hela verkställigheten deltagit i samtal med psykolog respektive terapeut. Tingsrätten har därför ansett att samtliga kriterier för att omvandla livstidsstraffet är uppfyllda även med beaktande av att den tänkta tiden för villkorlig frigivning ligger förhållandevis långt fram i tiden.

Tingsrättens beslut kan överklagas till Göta hovrätt senast den 28 juli 2010.

Källa:   Örebro tingsrätt