Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Forskningen som ska motverka fågelinfluensans spridning; Troligt att viruset muterat och även kan angripa vissa däggdjur

När döda skrattmåsar hittades utanför Kalmar sommaren 2023 insåg Jonas Waldenström, professor i mikrobiologi med inriktning sjukdomsekologi, vid Linnéuniversitetet, att något var allvarligt fel. Det visade sig att fåglarna drabbats av H5N1, ett högpatogent smittsamt och dödligt fågelinfluensavirus. Nu samarbetar forskare över hela världen för att stoppa spridningen av viruset, som även kan angripa däggdjur.

Professor Jonas Waldenström har fågelburna sjukdomar som specialområde och har forskat om fågelinfluensa i över 20 år. Väl medveten om den kraftiga ökningen av fågelinfluensa i Europa de senaste åren insåg han snabbt att de döda fåglarna betydde att smittan nått Sverige och Kalmar.

– En trolig förklaring till att viruset har blivit vanligare är att det har muterat till att bli bättre på att hänga kvar hos vilda fåglar. Vi misstänker att det finns fågelarter som bara får milda symtom eller inte några alls. Dessa arter kan i så fall hålla i gång en smittcykel och ta med sig virus även under flyttningen. Emellanåt spiller det över till mer känsliga arter och då uppstår det ett utbrott likt det vi såg i Kalmar, säger Jonas Waldenström.

Forskningen visar också att viruset dessutom angriper fler arter än tidigare. För att motverka spridningen av H5N1 behövs mer kunskap om virusets egenskaper, vilka smittbärarna är och hur flyttningsvägarna ser ut.

Det är bland annat dessa frågor som det internationella forskningssamarbetet Kappa-Flu nu försöker besvara. Projektet finansieras av EU:s forskningsfond Horizon 2020 och Linnéuniversitetets forskargrupp bidrar till projektet med lång erfarenhet av forskning om fågelburna sjukdomar.

Kappa-Flu arbetar med att identifiera fåglar som bär på viruset i det vilda utan att själva bli sjuka. Provtagningar görs på strategiskt viktiga platser runtom i Europa. En av dessa är Ottenby fågelstation på södra Öland.

– För en and är stora delar av Öland den perfekta platsen att rasta på. Här finns långa grunda stränder och massvis med ängar. Det är också en potentiell plats där virus kan spridas till nya individer.

Källa: Linnéuniversitetet

Bild: USAID jobbar med att stoppa fågelinfluensan i Vietnam. Foto: USAID Vietnam