Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Jul- och nyårsfirandet i Slovenien är bland Europas vackraste

Fotograf: Luka Esenko.
Jul och nyår i Ljubljana. Fotograf: Luka Esenko.

För den som vill besöka några av de vackraste julevenemangen i hela Europa är Slovenien ett av de bästa länderna att besöka. Från advent och fram till årsskiftet fylls flera av landets städer till bredden av julmarknader och andra festivalevenemang, allt från konstutställningar och paradtåg till utomhusfester och fyrverkerier.

I Sloveniens huvudstad, Ljubljana, finns allt och lite till för det ultimata jul- och nyårsfirandet. Den gamla stadskärnan i Ljubljana fylls genast med liv och rörelse när portarna för stadens julmarknad slås upp. På julmarknaden kan man bland annat fynda souvenirer och presenter i form av hantverk och designprodukter. Förutom det erbjuds även traditionella slovenska delikatesser, som till exempel honungssprit och desserter av olika slag. Dessutom bjuds det på provsmakning av landets typiska drycker och maträtter.

Julmarknaden bjuder även på besök från jultomten som får sällskap av Sankt Nicholas och Farbror Frost, varav den senare arrangerar en hel parad genom staden samtidigt som hans hjälpredor delar ut bakverk och andra godsaker till de allra yngsta besökarna. Paraden fortsätter sedan till det sagolika slottet i den innersta stadskärnan av Ljubljana där barnen bjuds in att delta i olika kreativa aktiviteter. Utanför slottet står även den goda fen och uppfyller önskningar från både stora och små.

Festligheterna når sedan sin kulmen på nyårsnatten när fyrverkerierna från slottskullen lyser upp himlen. Därefter tar en stor utomhusfest vid och vid sidan om detta finns även andra, lite lugnare, alternativ. Till exempel är Ljubljanas torg en traditionsenlig mötesplats för alla generationer att fira in det nya året på.

För den som inte kan få nog av festligheterna i Ljubljana eller bara önskar söka sig bortom huvudstaden finns massvis med tillställningar att besöka även i andra närbelägna städer. Mindre än en timmes bilfärd från Ljubljana ligger den ikoniska staden Celje och i nordvästra Slovenien hittar man städerna Maribor och Bled som var och en erbjuder julmarknader, skridskobanor, sagotåg och andra evenemang. Längs den slovenska kusten finner man staden Portoroz som bland annat anordnar en festival för mousserande vin. Här finner man även hamnstaden Koper som, även dem anordnar spektakulära jul- och nyårsevenemang.

Källa: Comvision.