Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Se över reseskyddet inför sommarsemestern

Foto: Tobias Dahlén / Sweden Photo Passion AB

Visste du att det går att utöka reseskyddet i hemförsäkringen, eller att avbokningsskyddet du får via betal- och kreditkort inte alltid täcker dina medresenärer? Det är hög tid att se över villkoren i reseförsäkringen inför sommarens utlandssemester – och ännu inte för sent att reglera det skydd du omfattas av!

I hemförsäkringen ingår alltid en reseförsäkring. Det är ett grundläggande skydd som täcker de mest avgörande momenten (såsom sjukvård, stöld samt förseningar) i samband med en resa, för det antal familjemedlemmar som är angivet i försäkringsvillkoren. Dessutom går det att teckna ett utökat reseskydd till hemförsäkringen. Det innehåller ett avbeställningsskydd, likt det du även kan ha via betal- eller kreditkort.

Vad täcker det utökade reseskyddet i hemförsäkringen?

Det utökade reseskyddet i hemförsäkringen brukar inkludera moment såsom ersättningsresa vid sjukdom. Om du exempelvis blir sängliggandes ett antal dagar av din semester, kan du alltså få ersättning för de dagar du går miste om. Du kan också få ersättning för outnyttjad aktivitet, exempelvis fysisk aktivitet som du bokat sedan tidigare men inte kan delta i på grund av sjukdom eller skada. Hos en del försäkringsbolag ingår även ett så kallat resestartskydd, som innebär att du kan få ersättning i samband med att du kommit försent till en avgång på grund av en oförutsedd händelse (såsom oväder, trafikolycka och så vidare).

Innehållet i det utökade reseskyddet varierar mellan olika försäkringsbolag, men just avbeställningsskyddet är det som alla bolag i regel har gemensamt. Många gånger kan det utökade reseskyddet även inkludera så kallad självriskeliminering, som tar bort vissa självrisker för olika moment i reseförsäkringen. Hos en del försäkringsbolag kan det utökade reseskyddet till och med innebära att ersättningsnivåerna blir högre.

Vad kostar ett utökat reseskydd?

Du får ett komplett resetillägg för bara några hundralappar extra på hemförsäkringens årspremie. Priset för det extra skyddet är därmed förhållandevis lågt i relation till de ersättningsmöjligheter som det faktiskt medför.

Att utöka reseskyddet i din hemförsäkring rekommenderas till dig som reser någon gång per år eller mer. Är du en äventyrare som gärna ger dig ut på riskfyllda aktiviteter (alternativt sena nätter) under din resa, är tillägget näst intill ett måste!

Har snart kan det utökade skyddet börja gälla?

Ska du ut på en resa inom den närmsta tiden, kan du vända dig direkt till ditt nuvarande försäkringsbolag och be om att få lägga till ett utökat reseskydd – vilket börjar gälla direkt. Alternativt, passar du på att jämföra priset och innehållet på din hem- och reseförsäkring med andra försäkringsbolag. Det gör du enklast genom att vända dig till en jämförelsetjänst ( www.insplanet.com ) för försäkringar. Då kan du få hjälp med att hitta den bästa hem- och reseförsäkringen för dig, till det bästa priset.

Hur många dagar räcker reseskyddet i hemförsäkringen?

Reseförsäkringen som är en del av hemförsäkringen gäller hos de allra flesta försäkringsbolag i 45 dagar. Hos en del försäkringsbolag är skyddet utökat till hela 60 dagar. Skyddet gäller från och med avresedatum för en resa, och en påbörjad skyddsperiod avslutas sedan i samband med hemkomst.

Reseskyddet i kreditkort och betalkort – vad gäller?

I många kredit- och betalkort ingår ett utökat reseskydd som liknar det tillägg som går att teckna till reseförsäkringen i din hemförsäkring. Ofta innehåller de inte lika många moment som skyddet i ett utökat reseskydd till hemförsäkringen, men kan å andra sidan ge bra ersättning av just avbeställningsskyddet.

Bokas en resa för fyra vänner, som betalas av en persons betalkort, är det främst ägaren till kortet som skyddas. Ibland med undantag om resesällskapet har liknande kort hos samma bank. Reseförsäkringar via betalkort täcker i regel även de familjemedlemmar till kortägaren, vars resa är betald med kortet i fråga. Är det så att en enkelresa bokas med ett betalkort, täcker skyddet många gånger bara under själva resan till destinationen, men inte framme på resmålet.

Behövs reseförsäkring från flygbolag och resebyråer?

De separata försäkringarna som tecknas till specifika resor, kostar många gånger ungefär lika mycket som ett utökat reseskydd i din hemförsäkring. Skillnaden är dock att skyddet till hemförsäkringen är på en årsbasis, medan den separata reseförsäkringen endast täcker den aktuella resan.

Text: Insplanet