Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

SLU-studenter i USA-final

Två studenter, Magnus Nilsson och Henrik Thuring, från landskapsarkitektprogrammet vid SLU Uppsala har med sitt tävlingsförslag ”growforgold.org” utsetts till finalister i en stor amerikansk tävling. Bland 202 professionella team från fler än 20 länder och fem kontinenter tillhör SLU-studenterna de sex främsta.

Endast två procent av amerikansk mat är lokalt odlad. Tolv procent av varje dollar spenderad på mat går till transporter. Detta var några av utgångspunkterna för tävlingen One Prize, som syftade till att få amerikanerna att producera mer mat där de bor och att förbättra miljön i amerikanska samhällen.

En jury på tretton namnkunniga personer inom arkitektur, kultur och media i USA har bedömt tävlingsbidragen. Två vinnare utsågs att dela på prissumman 10 000 dollar. De båda uppsalastudenterna kom tillsammans med tre andra tävlande på övriga finalplatser utan inbördes rangordning.

Uppmuntrar lokal samspel
Tävlingsbidraget ”growforgold.org” av Magnus Nilsson, uppvuxen i Sundsvall, och Henrik Thuring, uppvuxen i Lund, är upplagt både som ett förslag till en nationell tävling och ett internet-community. Tävlingen går ut på att individer, företag, organisationer, skolor m.fl. ska anlägga, eller se till att det anläggs så många odlingslotter som möjligt på sin tomtmark. Tävlingsformen är tänkt att uppmuntra ett samspel mellan markägare, odlingsintresserade utan egen mark, volontärer, professionella odlare och andra typer av näringsidkare, vilket i sin tur kan resultera i att mer mat produceras lokalt t.ex. på outnyttjade platser i staden.

Belöningen för samtliga finalister blir att få sitt bidrag utställt vid prisutdelningsceremonin den 29 juli, då det också finns möjlighet att träffa ledande experter inom lantbruk, stadsnära jordbruk, planering, marknadsanalys och inom utveckling av markanvändning. Deras bidrag publiceras också under ett år bl.a. på tävlingswebbplatsen.

Professionell tävling
One Prize arrangerades av Terreform1 (Ecological Design Group for Urban Infrastructure, Building, Planning, and Art) och sponsrades officiellt av City New York Parcs & Recreation och American Society of Landscape Architects. Till tävlingen inbjöds professionella arkitekter och landskapsarkitekter, stadsutvecklare och planerare, ingenjörer, vetenskapsmän, artister, studenter och andra.

SLU-studenterna tävlade i den professionella klassen, och inte i den särskilda studentklassen. Deras handledare var Ylva Dahlman, lektor i landskapsarkitekturens formlära, och Susan Paget, lektor i landskapsarkitektur

Källa: Mynewsdesk