Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Formex – möbler och choklad

Vit o brun keramikskål. Foto: Katriina Mäkinen/ pp-press
Foto: Katriina Mäkinen/ pp-press

Den här helgen tas hela Stockholmsmässan upp av designmässan Formex som visar upp det mesta inom heminredning, både praktiskt och mindre praktiskt.

Från torsdag till söndag den här helgen så är det åter dags för designmässan Formex – ”a world of shapes”, som de använder som slogan. Den öppnar upp för branschfolk och media ett par gånger om året. Vad som är branschfolk är i det här fallet väldigt brett eftersom mässan är så bred, det är allt från choklad till möbler. Fast till allra största delen är det heminredning av olika slag. Det här är en av få mässor som tar upp alla tre hallarna, A, B och C, på en gång. Jag vet inte om någon annan mässa gör det. Halva C-hallen tas upp av choklad och delikatesser, resten är heminredning.

Säng med blåvitt täcke med blomstermönster. Foto: Katriina Mäkinen
Foto: Katriina Mäkinen / pp-press

På chokladavdelningen måste jag nämna ”heavenly by Schöttinger”, en relativt ny producent av delikatessgodis. Schöttinger är ett företag som importerat nötter och mandlar i 30 år och nu har sonen till ägaren startat ett eget företag där han använder en del av nötterna för att göra marsipan. Han gör marsipan utan bittermandel vilket gör att den blir mycket godare. Själv brukar jag inte tycka om marsipan men den här var riktigt god. Den var perfekt att kombinera med salt lakrits.

Om man man vill ha starkt godis så ska man leta upp ChiliKlaus. Jag provade den mellanstarka chilichokladen, det var så att det brände i munnen. Den starkaste vågade jag inte prova. Det är ett danskt företag som även gör öl, men det säljs bara i Danmark. Från Danmark kommer även ”Simply chocolate” som gör god choklad med långa tjusiga namn. Deras chokladlakrits kallade de för ”Not all sins are equal”.

På delikatessavdelningen finns också Fine Deli som importerar delikatesser, bland annat en sorts tryffelchips. Tryffel ger ju en speciell smak som inte alla gillar. Men de har en ekologisk cheddar också som är underbart krämig.

Men som sagt så finns det också en hel del heminredning. Innan man kommer in i A-hallen så ser man en bild på Ernst Kirchsteiger i jätteformat, cirka fem meter högt och två meter brett, och det står Ernst på en stor skylt bredvid. Om man går fram dit så står det Ernst en gång till på en lite mindre skylt och det står Ernst på handdukar, glasburkar, doftljus och tvålar. Något att satsa på om man är en sucker for Ernst.

En mer praktiskt användbar heminredningsgrej var ett vinställ i skinn som man kan hänga på väggen som säljs av Trademark Living. Att det är ljusbrunt gör också att det passar in i den övriga inredningen. Att döma av mässan så är vitt och ljust ute. Det är mer dova färger nu, brunt och gult, och det är väldigt klassisk design, ingenting spejsat. Det mest spejsade var så kallade penntroll en och en halv meter höga. Här gick de under det danska namnet Lykketroll.

Det finns en del snyggt glas också, bland annat från R B A Olofström. Men vad ska man göra med en en meter hög porslinshund? Kosta Boda har glasskålar i form av kaniner med stora öron designade av Frida Fjellman. Jag vet inte om de är snygga men de är rätt roliga. Spiegelau har väldigt snygga öl- och vinglas som man kan slå sig ner och prova.