Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Tusse till seger i Melodifestivalen 2021 – som tippat

 

En favorittippad Tusse tog hem segern i årets mello med god marginal. En tolva från Holland och tre andra länder bådar gott inför Eurovision.

En helt uppenbart rörd Tusse utnämndes till segrare i Melodifestivalen 2021 med sin låt ”Voices”, en överlägsen seger över tvåan Eric Saade med ”Every minute”. Tusse fick 175 poäng och Eric Saade 118 poäng, en marginal på 57 poäng. Tusse ledde redan efter att utlandet gett sina röster så han fick sin poäng sist. Christer Björkman, som läste upp poängen, sa innan han läste upp poängen att han måste få minst 40 poäng för att vinna. Han fick 96 poäng.

Tusse föddes i Kongo-Kinshasa 2002 och 19 år senare vinner han svenska mellot. För två år sedan vann han Idol. Han är inte den första som går den vägen. Tidigare har han sagt att han velat bli präst för att få sjunga, men han verkar kunna bli enbart sångare på heltid. Som sagt så ledde han redan efter att utlandet avgett sina röster, innan folkets röster. Av åtta länder så var det fyra som gav honom en tolva. Tyskland var första landet ut och redan där fick han högsta poäng, och sedan av Island, Schweiz och Nederländerna. Det bådar gott för honom att Nederländerna gav honom maxpoäng eftersom Eurovision kommer att hållas i Rotterdam i maj.

Tusse var den som inför finalen hade lägst odds, och gick till seger. Så har det varit genom hela tävlingen, det är favoriterna som gått vidare. Att Arvingarna inte gick direkt till final utan via Andra chansen var väl enda strecket i räkningen. Men så hade de också en svagare låt än de brukar ha. ”Tänker inte alls gå hem” håller inte riktigt samma klass som ”Eloise” och ”I do”. Den enda skrällen var Clara Klingenström som med sin personliga sång på svenska, ”Behöver inte dig idag”, och ensam på scen med en gitarr och en klänning från second hand för 40 kronor slutade på femte plats, två placeringar före Danny Saucedo.

Clara Klingenström och Danny Saucedo var de enda som hade låtar som stack ut på något sätt, de övriga var rätt opersonliga. Men Clara Klingenström hade nog, tyvärr, inte funkat så bra i Eurovision så det bästa hade varit om Danny hade vunnit.

Mammorna slutade trea den här gången. Det går inte att vinna med samma låt två år i rad. Årets låt och förra årets är väldigt lika varandra. De kommer säkert igen nästa år men då måste de förnya sig. Det var ju lite snopet för dem att de inte fick åka till Holland förra året när de vann hela tävlingen.

I och med att svenska mellot är över för i år så är det slut på Christer Björkmans tid som ledare för Melodifestivalen. Nu ska han åka över till USA och köra igång en amerikansk version. Hela grejen med Melodifestivalen och Eurovision kördes ju igång för att ena Europa i något glättigt och glädjefyllt efter andra världskriget. Det kanske kan lyckas förena ett splittrat och polariserat USA.

Bild: Tusse, vinnare i Melodifestivalen 2021.

Fotograf: Stina Stjernkvist

Upphovsrätt: SVT