Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Emelie Wibron första damspelare till 100 landslagmål – när Sverige vann EFT

Storseger mot Finland och vinnare av European Floorball Tour i Tammerfors. Då passade Emelie Wibron på att bli historisk – som första damspelare att ha göra 100 mål i landslagströjan. ”Klart jag är stolt över att vara först”, säger Emelie Wibron om milstolpen.

Emelie Wibron åkte till Tammerfors med 98 gjorda mål. I första matchen mot Schweiz blev det en nätkänning samt två assist och i mötet mot Tjeckien blev det mållöst men ytterligare en assist. Men i dag kom det – 29 åringens historiska mål och – fullträff nummer 100 (och 101) i landslagströjan. EFT-debutanten Maja Viström spelade fram och den rutinerade forwarden sköt direkt.

– Skönt att få det avklarat. Nu kan jag missa några lägen utan att få några pikar, säger Emelie Wibron leendes och fortsätter:

– Det är klart det är stort. Att nå till 100 mål visar att jag haft en hög nivå under en lång tid under den här tiden och det är klart jag är stolt över att vara först upp till det.

Det är ett imponerande statistikpapper som sitter kopplat till landslagets nummer 26. På 106 landskamper har Emelie Wibron nu gjort 101 mål och 75 assist. Ett facit som dessutom gör henne till femte bästa poänggörare genom tiderna i den svenska landslagströjan (båda herr och dam). Endast Anna Wijk (196) och Emelie Lindström (181) har gjort fler poäng på damsidan.

– Det säger någonting om vilken kvalité hon har haft i landslaget under mer än ett decennium. Att göra över 100 mål är en fantastisk prestation som inte många når upp till, säger förbundskapten Åsa Karlsson om Emelie Wibron.

Ett historiskt 2-1-mål var också början på Sveriges stora segerryck. Ett ryck som utvecklade sig till en seger med 10-2 mot rivalen Finland. Tre raka vinster betyder även att Sverige står som segrare av fyrnationsturneringen EFT i Tammerfors, Finland. Ett styrkebesked inför VM som spelas i Uppsala den 27 november till 5 december i Uppsala.

Källa och foto: Svensk innebandy