Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

De kan bli Årets Ölutvecklare 2021

 

Årets Ölutvecklare är utmärkelsen som hyllar insatser för den svenska ölkulturen. Priset instiftades av Carlsberg Sverige 2011. Nu har juryn enats om årets tre nominerade kandidater: Stigbergets Bryggeri, Systembolaget och Korngårdens Humle.

Syftet med Årets Ölutvecklare är att uppmärksamma och främja personer, företag eller organisationer som, på ett inspirerande och engagerande sätt, aktivt arbetar för att utveckla den svenska ölkulturen.

– Efter en tuff tid, inte minst för restaurangnäringen, är det glädjande att se hur Sveriges ölscen fortsätter att blomstra. Ölintresset bubblar mer än någonsin och juryn har haft en grannlaga uppgift att välja ut tre kandidater till årets ölutvecklare, säger juryns ordförande Henric Byström på Carlsberg Sverige.

Årets nominerade kandidater är:

Stigbergets Bryggeri
Det började med ölbryggning till den egna krogen Hagabions Café och Kino i Göteborg för åtta år sedan. Idag har Stigberget utvecklats till ett bryggeri med kunder över hela världen och samtidigt behållit en hög kvalitet och pricksäkerhet i ölstilar, både moderna och klassiska. Gång på gång har de givit prov på både nyfikenhet och nytänkande.

Systembolaget
Under pandemin hade Systembolaget, och dess möjligheter för svenska bryggerier att sälja sina produkter lokalt och nationellt, en stor betydelse för många bryggeriers överlevnad. Dessutom har Systembolaget nyligen öppnat upp Ölstudion i Göteborg med kyld öl och growlers (återfyllningsbara ölflaskor). Något som hade varit helt otänkbart för tio år sedan. Systembolaget har visat att öl inte behöver stå längst bak i butiken på en pall.

Korngårdens Humle
Det hela startade med ölbryggning för husbehov hemma på gården i Kornheddinge utanför Staffanstorp i Skåne. Med tiden växte intresset för ölettillverkningens råvaror, framför allt humle. Efter en lyckad pilotodling för drygt fem år sedan, inleddes satsningen på en mer storskalig produktion och idag är ekologisk odlad humle från Lundaslätten verklighet. Korngården nomineras för sitt arbete med att tillgängliggöra och utforska svenska humlesorter och för att detta sker ekologiskt.

Juryn för Årets Ölutvecklare består av:
Josefine Törnqvist – initiativtagare till Ölgäris och Årets Ölutvecklare 2018
Pelle Tamleht – chefredaktör och vice vd Nöjesguiden
Sanna Lindberg – dryckesskribent Dagens Nyheter och redaktör White Guide
Jörgen Hasselqvist – ölexpert, delägare på OT och ölskribent
Ronny Karlsson – journalist och grundare av Beernews.se
Joel Linderoth – Ölskribent och chefredaktör för Land
Henric Byström – kommunikationschef Carlsberg Sverige

De områden som juryn bedömer för att utse Årets Ölutvecklare är: nytänkande, kunskap, utbildning, passion, kommunikation, smak och kvalité. Priset, förutom äran, är en statyett och ett inspirationsstipendium.

Årets Ölutvecklare kommer att utses i slutet av november. Prisutdelningen sker under Nöjesguidens ölmässa i Stockholm den 29 januari. Då kommer även förra årets vinnare av Årets Ölutvecklare, Swedish Beer Festival, att få ta emot sitt pris.

Källa: Carlsberg

Foto: Nemracc