Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Innebandy – Sverige vann VM-guld efter superdrama

Det bjöds på högoktanig dramatik när VM-finalen avgjordes i IFU Arena i Uppsala. Stor hjälte blev Emelie Wibron som avgjorde i förlängningen med sitt 4-3-mål mot Finland.

Precis som i de tre senaste VM-finalerna gick även den här matchen till förlängning. Sverige hade öppnat matchen bäst och gick ifrån till 3-1 i den första perioden. Men Finland kom ikapp och kvitterade i slutakten.

Då väntade sudden death – där Sveriges mesta damlandslagsspelare genom tiderna, Emelie Wibron, avgjorde efter knappt tre minuter.

– Det var en sådan otroligt lättnad. Vi gjorde en fantastisk turnering och laget är enormt starkt. Det här är verkligen ett lag som unnar varandra framgång, säger Ida Sundberg som lyfte guldpokalen inför 2581 personer i IFU Arena.

VM-debutanten Maja Viström blev utsedd till matchens lirare och var även den som spelade fram till Wibrons avgörande mål. Hennes reaktion när bollen gick i nät etsade sig fast på näthinnorna hos många – bland annat backgiganten Moa Tschöp.

– Det var en sjuk känsla när bollen gick in. Maja la sig ner och bröt nästan ihop, det visade hur mycket det här verkligen betyder för oss, säger Tschöp och får medhåll av Ida Sundberg:

– Det blev bara blankt. En enorm lättnad när jag springer ut på planen. Det var bara glädje, glädje, glädje, säger hon.

Publiken hejade fram Sverige under hela matchen och såg till att IFU Arena kokade under finalen.

– Det var ett grymt tryck. Det var häftigt att vara med om det här på hemmaplan och få avgöra på det sätt vi gjorde. Vi fick verkligen stödet från publiken, säger Tschöp.

VM-guldet var damlandslaget åttonde raka. Moa Tschöp har varit med länge och vunnit flera av dem. Och hon gillar verkligen årets upplaga av truppen.

– Jag rankar laget otroligt högt. Det är en häftig trupp som bjuder på sig själva. Det är en ynnest att vara med och vinna guld med de här spelarna.

Fyra svenskor kom med i All Star team: Moa Tschöp, Ida Sundberg, Wilma Johansson och Ellen Rasmussen.

Schweiz tog brons efter seger mot Tjeckien med 5-2.

Källa och foto: Svensk Innebandy