Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

ComicCon 2022

På Alla Helgons Afton är det av tradition även ComicCon med Cosplay, där folk klär ut sig till i huvudsak olika spelkaraktärer men kan även vara olika sagofigurer.

En viktig del av Cosplay är att tävla med dräkten. Då bedöms både hantverket och framträdandet. På festivalen idag lördag fick vi träffa två svenska tjejer som tagit sig hela vägen till World Cosplay Summit i Nagoya, Japan, som är VM i Cosplay, och lyckades vinna hela tävlingen. De ville inte ge ut sina riktiga namn. De kallade sig Hanna, eller ”Yummi-Gunn”, och Birthwhysleep. Priset i tävlingen är en fin pokal och att få vara domare i nästa års tävling. De nominerades 2019 men sedan kom pandemin emellan så de fick inte tävla förrän i somras. Det var tänkt att båda skulle vara på plats i Nagoya under tävlingen men en av dem lyckades inte få sitt pass i tid. Men det gjorde inte så mycket eftersom de hade spelat in en video i skogen i Sverige och skickat in. De föreställde karaktärerna i spelet ”Kingdom Hearts”.

Alla deltagarna i tävlingen representerade sitt land och skulle presentera det på något sätt. De hade med sig kexchoklad och Djungelvrål som de bjöd på. Ett råd till framtida Cosplayare var att förutsätta att publiken inte vet någonting om karaktären man framför, även om man framför en karaktär som Homer Simpson. Om man tar för givet att alla vet vem Homer Simpson är så kanske man börjar dra för interna skämt och förlorar en del av publiken.

Youtubern Matinbum. Foto: Tobias Dahlén / Sweden Photo Passion
Youtubern Matinbum. Foto: Tobias Dahlén / Sweden Photo Passion

Matinbum är en känd youtuber som också presenterades på ”Heroes Talk”. Han slog igenom stort 2018 med ”Sämst på Fortnite” men han har försörjt sig på Youtube sedan 2014. Numera har han 115 000 följare. Han sa att hans mål är 300 000 följare men han har ingen plan för hur han ska nå dit, han gör det som han tycker är roligt och lär sig efter hand vad som uppskattas. Hans videos består till stor del av humor och spel och han spelar in ungefär fem gånger i veckan.

På mässan försiggår det en väldigt massa försäljning av allt möjligt så som t-shirts, muggar, dockor av olika superhjältar, seriealbum, fantasy-romaner, asiatiskt snack m.m. En sak jag ställde mig frågande till var Pinky Willy, snoppformade gosedjur. De minsta var på 20 centimeter och kostade 200 kronor och de största var på 110 centimeter och kostade 750 kronor. Men vem har de tänkt sig ska vara målgruppen? Kanske kan vara en kul grej på en möhippa.

Det är väldigt många som går omkring utklädda bland publiken. Många föreställer någon spelkaraktär men jag såg även Lilla My och Snusmumriken. Någon hade klätt ut sig till Kapten Mugg, en tv-personlighet skapad av Markoolio. Åter andra är utklädda för att representera en genre i största allmänhet, som den japanska kawai eller Steampunk.

Översta bilden: Frontfiguren för hårdrocksgruppen Hammerfall. Foto: Tobias Dahlén / Sweden Photo Passion