Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Rekord för Oslo Pride trots rädsla för terrorhandlingar

För ett år sedan fick Oslo Pride ett abrupt slut p g a ett attentat utanför en nattklubb där två personer miste livet. Detta året hade PST (Norska motsvarigheten till SÄPO) gått ut med att de ansåg att det var 50% chans att det skulle ske detta året också.

Många var naturligtvis oroliga, men det visade sig att fjolårets terrorhandling gav motsatt resultat än den avsedda. Aldrig förr har det varit så många som gått i paraden. Hela staden reste sig upp som en person för att visa att ingen tar dem som gisslan med terror. Aldrig förr har det varit så många regnbågsflaggor på flaggstänger, i skyltfönster och balkonger.

Det förra rekordet för deltagare i Pride paraden var 50 000, och detta året gick polisen först ut med siffran 85000 men den ökades senare till 90000 senare under dagen. Och det är ju ganska vanligt att folk längs vägen dras med i glädjen och hoppar in i paraden.

Även i Pride Park, som detta året låg i parken Kontraskäret mitt i Oslo centrum, slog rekord redan då den tidigare i veckan öppnade och välkomnade över 15000 besökare. Att det fanns oro för incidenter var tydligt då det var många poliser på plats, både i parken och på tak runt omkring.

Men Pride-veckan fortlöpte utan incidenter med både kända och okända namn på scenerna. Amerikanska ambassaden hade sponsrat ett uppträdande av den världskända dragshowartisten Sasha Velour. Sasha vann säsong 9 av RuPaul’s Drag Race, så det var trångt framför scenen av fans som ville se denna ”drag-kunglighet” uppträda.

På lördagskvällen stängde Pride Park för detta året, men festen fortsatte lång in på natten på flera fester runt om i Oslo. Det sägs att kärlek alltid vinner till slut och denna Pridevecka var ett väldigt tydligt bevis på detta. Bra jobbat Oslo!

Foto: Olav Holten / Oslo Pride

Foto: Olav Holten / Oslo Pride