Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

SOS Barnbyar delar ut matpaket i Pakistan

Foto: SOS Barnbyar

Dödstalen fortsätter att stiga i Pakistan och som alltid i katastrofer är barnen mest sårbara. Ingen av SOS Barnbyars åtta barnbyar är direkt drabbade av katastrofen, och nu mobiliserar vi för att hjälpa landets barn genom utdelning av matpaket.

Varje matpaket innehåller basvaror som ris, matolja, mjöl, linser, tvål och ska räcka till en familj på 6-8 personer i tio dagar. Målet är att finansiera 100 000 paket och SOS Barnbyar drar nu igång en kampanj där privatpersoner och företag kan hjälpa till genom att köpa matpaket för 150 kronor styck.

SOS Barnbyar har funnits i Pakistan sedan 1975 och driver förutom åtta barnbyar även ungdomshem, skolor, yrkeskolor och en medicinklinik i landet. SOS Barnbyar arbetar främst långsiktigt men har även lång erfarenhet av katastrofinsatser i Pakistan. Exempelvis arbetar man fortfarande med långsiktiga insatser efter jordbävningen 2005.

–       Vi är oerhört lättade över att inga av våra barnbyar har skadats. Men stora delar av landet och miljoner människor har drabbats av översvämningarna och nu gäller det att förhindra en humanitär katastrof av stora mått. Matutdelning är ett första steg för att hjälpa översvämningsdrabbade barn och familjer i Pakistan, säger Anna Ryott, generalsekreterare i SOS Barnbyar Sverige.

SOS Barnbyar i Pakistan har även erbjudit lokala myndigheter att ta emot ensamma barn och ge dem tillfälligt skydd.

SOS-Barnbyar är världens största organisation som tar hand om föräldralösa och övergivna barn och ger dem ett hem, en familj och utbildning. Sedan starten i Österrike 1949 har SOS-Barnbyar byggt och driver barnbyar i 132 länder.

Utöver våra barnbyar driver vi också skolor, sociala center, yrkesskolor, ungdomshus och medicinkliniker. Dessutom arbetar vi i barnbyarnas närområden med att försöka förhindra att barn överges på grund av bland annat sjukdom och fattigdom.

Källa: SOS-Barnbyar