Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Efter världscuppremiären: ”det finns hunger efter revansch”

De svenska åkarna gav allt och lite till i kvalet där Gabriel Almqvist, Falu Snowpark, till och med testade ett nytt trick för första gången. Trots finalmiss lämnar de premiärhelgen i Chur, Schweiz, med en positiv känsla och revanschlust.

Världscuppremiären i Chur, Schweiz, gick inte helt som planerat varken för arrangören eller de svenska åkarna. Dagen innan det var snowboardåkarnas tur att tävla regnade cirka tre fjärdedelar av hoppet bort och arrangörerna fick slita hårt under natten för att både kval och final skulle kunna genomföras.

– Under natten fick de lägga ny snö och bygga en ny landning och kick, så arrangörerna har verkligen slitit för att få ihop det. Responsen från åkarna var att hoppet snarare var bättre under kvalet än första träningsdagen, säger Calle Sköld, förbundskapten Snowboard Team Sweden.

Almqvist testade nytt trick

Under tävlingsdagen låg regnet i luften men vinden var borta och förhållandena rättvisa. De svenska åkarna satsade allt för att knipa en plats till kvällsfinalen som avgörs framför stor och högljudd publik. En som verkligen gav allt var Gabriel Almqvist som till och med testade ett trick han aldrig gjort på snö innan.

– Jag fick testa den på träningen en gång, det var första testet, så det var lite nervöst men det kändes ändå ganska bra. Jag har tränat mycket på airbagen där det är väldigt ”safe”. Men i första åket flög jag lite för stort och lyckades inte riktigt ställa ner den, säger Gabriel Almqvist.

Almqvist visste vad som krävdes för att ta kvala och därför satsade han på samma trick i andra åket. Trots att det inte räckte hela vägen till en finalplats lämnar han premiären med en bra känsla.

– Jag tycker att jag har fått träna på trick som jag är osäker på, och som jag kommer behöva fortsätta träna på, men det känns skönt att ha fått köra ett par stycken här under trävlingens gång. Jag lämnar första världscupen med en bra känsla och det finns hunger efter revansch, säger han.

Med inställd träning och ombyggnationer blev William Mathisen aldrig riktigt kompis med hoppet i Chur. När premiären nu är avklarad ser han fram träningsperioden som väntar innan nästa tävling.

– Jag kände av att vi inte har åkt så mycket på snö innan tävlingen så det ska bli skönt att vi har två snöläger innan nästa tävling: Med lite träning på airbagen i Kläppen så blir det en bra kombo och jag kommer känna mig lite mer förberedd inför nästa tävling, säger William Mathisen.

Med ungefär en och en halv månad kvar till nästa världscuptävling väntar nu en träningsperiod där landslaget, förutom att träna på hemmaplan i Kläppen, kommer åka till Stubai, Österrike, och Corvatsch, Schwei, för att få mycket tid på snö.

”Det blir mycket tänka och lite åka”

Sven Thorgren har levererat fina resultat i Chur tidigare med bland annat en tredjeplats säsongen 2021/2022. Denna gång satt tricken tyvärr inte som planerat och han missade chansen att återigen kliva upp på pallen.

– Jag trodde verkligen att jag skulle sätta den i sista åket men då tog jag i lite för lite, jag trodde att jag hade mer fart än vad jag hade, så det kändes riktigt segt, säger Sven Thorgren.

På stadstävlingar som i Chur, där dessutom både freeski och snowboard tävlar, blir det mycket tid utanför tävlingsarenan. Med en inställd träningsdag för snowboardåkarna blev det ännu mer tid att spendera på något annat…

– Det blir mycket tänka och lite åka på stadstävlingar, så det kan ställa till det och ställde till det för många. Det var väldigt låg ”stomp” nivå på tävlingen, men man är lika besviken för det, säger Sven Thorgren.

Tros besvikelsen känner han sig peppad på att vara igång och tävla igen.

– Jag känner mig motiverad att jobba vidare och det var kul att vara med och tävla igen, säger Sven Thorgren.

Resultat världscupen big air, Chur (SUI)

DAMER
1) Kokomo Murase, JPN, 179,25p
2) Reira Iwabuvhi, JPN, 175,50p
3) Mia Brookes, GBR, 169,75p

HERRAR
1) Hiroto Ogiwara, JPN, 171,50p
2) Kira Kimura, JPN, 168,00p
3) Takeru Otsuka, JPN,167,50p
21) Sven Thorgren, Sollentuna SLK, 68,66p
34) William Mathisen, Sälen IF, 38,66p
53) Gabriel Almqvist, Falu Snowpark, 10,00p

Källa: Svenska Skidförbundet

Bild: Sven Thorgren under världscuppremiären i Chur, Schweiz. Foto: Buchholz/FIS Snowboard.