Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Walter Wallbergs revansch – trea i parallellpuckel på världscupen i Waterville

I säsongens femte parallellpuckel på världscupen tog sig hela fyra svenskar vidare till finalomgångarna. I semifinalen fick vi se ett helsvenskt möte när Filip Gravenfors och Walter Wallberg gjorde upp om tredjeplatsen där Walter Wallberg drog det längsta strået.

Den andra tävlingsdagen i Waterville, USA, bjöd på spännande dueller när det var parallellpuckel som stod på programmet. När finalomgångarna skulle dra igång låg en tjock dimma över backen som gjorde att starten var tvungen att skjutas upp. Men bara några minuter senare var dimman borta och till och med solen kikade fram en aning vilket gjorde att åttondelsfinalerna kunde sätta igång.

I finalomgångarna fanns inte mindre än fyra svenska herrar – Filip Gravenfors, Rasmus Stegfeldt, Albin Holmgren och Walter Wallberg. Filip Gravenfors var först ut av svenskarna när han fick möta Anton Bondarev, Kazakstan, som fick problem i den utmanande banan och Filip Gravenfors tog sig enkelt vidare.

Åttondelsfinalens femte heat bjöd på ett helsvenskt möte när Rasmus Stegfeldt och Albin Holmgren ställdes mot varandra. Heatet riktigt jämnt när de åkte sida vid sida hela vägen ner till mållinjen. Albin Holmgren lyckades dock plocka hem tidspoängen men efter bättre teknik poäng var det ändå Rasmus Stegfeldt som gick vidare till kvartsfinal. Efter avancemang fram till åttondelsfinal fick Albin Holmgren med sig en 12e plats. Även Walter Wallberg tog sig vidare till kvartsfinal när han enkelt slog ut sin motståndare Pavel Kolmakov från Kazakstan.

Filip Gravenfors seglade förbi även kvartsfinalen när han slog ut gårdagstvåan Cooper Woods, USA, och tog sig vidare till semifinal. I kvartsfinalen fick vi se dagens andra helsvenska möte när Rasmus Stegfeldt och Walter Wallberg ställdes mot varandra. Det var en jämn match hela vägen ner till det andra hoppet där Rasmus Stegfeldt fick problem och Walter Wallberg avancerade till semifinal. För Rasmus Stegfeldt slutade dagen med en fin sjätte plats.

Helsvenskt möte i lilla finalen

Väl framme i semifinal fick Filip Gravenfors se sig besegrad av Mikael Kingsbury, Kanada. Walter Wallberg ställdes mot gårdagsvinnaren Ikuma Horishima från Japan vilket blev ett av dagens snabbaste heat. Tyvärr gick det lite för fort för Walter Wallberg in mot andra hoppet där han missade sitt trick och fick göra sig redo för semifinal.

I den lilla finalen fick vi se fredagens tredje helsvenska möte när Filip Gravenfors och Walter Wallberg gjorde upp om tredjeplatsen. Efter en extremt jämn match med högklassig åkning tog Filip Gravenfors tog hem tidspoängen men med högre teknik poäng var det Walter Wallberg som kammade hem tredjeplatsen. En pallplats som var extra skön med tanke på gårdagens fjärde plats.

– Det känns fantastiskt att knipa tredjeplatsen av Filip. Det var en lång dag med många tuffa åk och man vet att både Rasmus och Filip åker otroligt fort så man är lite nervös uppe på start men jag lyckades sätta ner bra åk, en liten miss mot Ikuma vilket var synd men med ett jämnt åk mot Filip hade det kunnat gå åt vilket håll som helst så jag är nöjd över att knipa tredjeplatsen, säger Walter Wallberg.

Filip Gravenfors slutade där med på en fjärde plats, precis utanför pallen.

– Det är alltid lite speciellt att möta en svensk åkare och speciellt Walter så det var bara att gasa, jag försökte väl haka på hans släde där. Det är inte helt lätt, men det var en väldigt pra parallell så jag är nöjd, säger Filip Gravenfors.

Vinsten i herrarnas tävling gick till Mikael Kingsbury från Kanada som därmed tog sin 86e världscupseger.

Tufft motstånd för de svenska åkarna

Tidigare under lördagen avgjordes de första omgångarna där Robin Olgård tog sig fram till sextondelsfinal där han fick möta gårdagstvåan Cooper Woods, USA. Hemmaåkaren blev ett lite för tufft motstånd och Robin Olgård slutade på en 27e plats.

I den första omgången ställdes Emil Holmgren, som under fredagens tävling tog sig till final, mot Anton Bondarev, Kazakstan. Dessvärre fick Emil Holmgren problem och åket slutade med en DNF och i lördagens parallellpuckel slutade han på en 46e plats.

Moa Gustafson fick möta hemmaåkaren Tess Johnson i sextondelsfinal men med lite trubbel på vägen ner var det amerikanskan som gick vidare och sedan tog sig hela vägen fram till en fjärdeplats. I säsongens femte parallelltävling på världscupen slutade Moa Gustafson på en 25e plats. Damernas tävling vanns av Jakara Anthony från Australien som ser ut att vara näst intill oslagbar denna säsong där hon endast missat segern i en tävling hittills.

Nästa stopp på världscupen äger rum redan den 1–3 februari i Deer Valley, USA. Precis som denna helg kommer en tävling i singel respektive parallell gå av stapeln. Stoppet är även det fjärde sista på världscupen den här säsongen och det börjar bli riktigt spännande när den totala världscupen drar ihop sig.

Flera svenskar i topp i totalcuperna

Efter helgens resultat ligger Walter Wallberg bäst till av de svenska åkarna i den totala singelcupen på en tredje plats. Knappt 50 poäng efter Walter Wallberg ligger Filip Gravenfors på en fjärdeplats. I parallellcupen ligger i dagsläget Filip Gravenfors på en tredje plats, Rasmus Stegfeldt på en fjärde plats och Walter Wallberg på en femte plats.

I den totala världscupen är det Walter Wallberg, Filip Gravenfors och Rasmus Stegfeltd som just nu har stört chans på topplaceringarna med en tredje-, fjärde- respektive femte plats.

Moa Gustafson ligger på en 23e plats i parallellcupen, 29e plats i singel cupen och i den totala världscupen ligger hon 25a.

På FIS webbplats kan du se de totala ställningarna i singel-, parallell- och totalcupen.

Resultat puckel världscupen, Waterville (USA)

Damer
1) Jakara Anthony, AUS
2) Jaelin Kauf, USA
3) Olivia Giaccio, USA
25) Moa Gustafson, Värmdö Freestyle MT

Herrar
1) Mikael Kingsbury, CAN
2) Ikuma Horishimam JPN
3) Walter Wallberg, Åre SLK
4) Filip Gravenfors, Åre SLK
6) Rasmus Stegfeldt, Landskrona Ski Club
12) Albin Holmgren, Åre SLK
27) Robin Olgård, Åre SLK
46) Emil Holmgren, Åre SLK

Fullständig resultatlista.

Källa: Svenska Skidförbundet

Bild: Fr.v. Walter Wallberg (trea) och Filip Gravenfors (fyra). Foto: Svenska Skidförbundet