Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Kraftig ökning av bedrägeribrott med social manipulation i fokus 2024

De två första månaderna 2024 rapporterades en signifikant ökning i antalet bedrägeribrott jämfört med samma period föregående år. Totalt anmäldes 43 244 bedrägeribrott, en ökning med nästan 10% från januari 2023, då 39 346 brott rapporterades. Denna ökning är konsekvent även jämfört med den sista månaden under 2023, där december hade en ökning på 10%.

Speciellt anmärkningsvärt är ökningen inom olika former av social manipulation, som totalt sett ökade med 18%. Inom denna kategori sågs olika trender:

    • Romansbedrägerier ökade med 7%.
    • Investeringsbedrägerier minskade med 5%.
    • Befogenhetsbedrägerier ökade markant med 38%.
    • Identitetsbedrägerier ökade med 15%.
    • Fakturabedrägerier ökade med 6%
    • Kortbedrägerier ökade lätt med 3%.
    • Annonsbedrägerier ökade med 19%.

NBC har ännu inte redovisat några brottsvinster för perioden, vilket förstärker behovet av effektivare återvinningstekniker och starkare samarbeten mellan olika myndigheter för att bekämpa och minimera effekterna av dessa brott.

Denna information understryker den kritiska nödvändigheten av fortsatt vakthållning och strategiutveckling för att hantera och förebygga bedrägeribrott i Sverige. Det är avgörande att alla sektorer, från privat till offentlig, samarbetar för att skydda medborgarna och säkerställa att brottslingar ställs inför rätta.

Social manipulation kommer i olika former. Förebygg har listat några av dem i deras stora bedrägeriguide samt vad man som privatperson kan göra för att skydda sig. För att skydda sig mot social manipulation man skeptisk mot okända kontakter, särskilt de som begär personlig eller finansiell information. Dubbelkolla alltid avsändarens identitet genom oberoende kanaler, var försiktig med att klicka på länkar i oönskade e-postmeddelanden och dela inte känslig information över telefon med okända personer. Utbildning och medvetenhet är kritiska komponenter för att minska risken för att falla offer för dessa bedrägerier.

Källa: Förebygg

Förebygg strävar efter att erbjuda proaktiva säkerhetslösningar som förbättrar individernas och företagens säkerhet.

Foto: Ed PoorEnglish Wikipedia