Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Skydd 2010 fackmässa för säkerhet och trygghet

Foto: Joakim Holmberg

Det finns allt från väktare eller miljö -utbildningar, räddningsutrustning, specialkläder, skyddsvästar, datateknik, It-säkerhet, lås, elektronik i massor, säkerhetssystem,larm , teknisk utrustning ,hjälpmedel, kortskrivare ,diverse motorcyklar och andra fordon bara för att nämna några saker. Det är över 300 utställare på plats och sen är det förstås många seminarier och föredrag, bland annat med GW.

Det är ofta inte helt lätt att ta in allt som en sån här stor mässa infattar. Men det är ju väldigt kul möta många av de inspirerade människorna bakom firmorna. Vi träffade ett antal mycket framåt personer och det ser riktigt ljust ut för flera av deras företag. De stora får några tuffa konkurrenter kan vi konstatera.

Foto: Joakim Holmberg

Jag talade bland annat med några som tillverkar och säljer skyddsvästar och diskreta personskyddskläder. De har redan fått produkter godkända av några kända leverantörer eller tillverkare. En nyhet är tex materialet i kläderna som ger skärskydd men ändå inte är speciellt kraftigt alls.
Kläderna specialtillverkas som en kopia av orginalplagget och skyddsmaterialet som heter Cut-Tex Pro vävs in i den nya tröjan eller jackan. Det är väldigt svårt att se att vissa av kläderna har skärskydd, pga det tunna materialet. Det finns även handskar med samma material invävt. De säger att det är skärsäkert men ännu är det inte stick eller kanyl säkert. Det kommer snart att komma en uppdatering där också.

En del personer behöver ju använda mer skydd, då underlättar det om det går ha på sig den utan att det känns obekvämt. Risken blir att man slarvar med skyddet och då kanske det blir ett angrepp.
De har även ett speciellt material som astronauter använder i sina dräkter som avleder värmen från huden och minskar transpirationen. Så kan man bära tex en väst en lång stund utan få svettningar på rygg och kropp. Materialen är också tvättbara eller avtorkningsbara.

Foto: Joakim Holmberg

Företaget bakom den uppmärksammade ”Naken”-scannern fanns också på plats och de hävdade att den kommer nog att kunna godkännas snart. Sverige har lite mer integritetstänkande än vissa andra länder som tex USA som verkar vara väldigt positiva över den här revolutionerande passerkontroll utrustningen.
Det är en typ av mycket svag röntgenstråle som bara kan lysa igenom kläderna. Sen studsar strålen tillbaka från kroppen och registrerar det den kan utläsa, informationen skickas till en annan dator som sköts av en operatör i ett annat rum där de bara kan se visssa detaljer. De kan inte koppla informationen till nån person ,däremot kan de vid misstanke signalera väktare vid kontrollen när nåt misstänkt upptäckts, som tex en kniv eller nåt annat som kan rubriseras som hot.

De hade också några andra maskiner, bland annat en 3d bagage scanner som gör att de kan hitta saker som normalt inte skulle synas eller kanske måste personalen vända på väskan, varvid det blir långa incheckningstider. Verkar vara en lättsåld produkt, sparar tid överallt.

Mer info kommer senare imorgon.