Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

20 Stockholmsvärdar på plats mitt i city

Nu utökas städningen i city och på Kungsholmen. 20 stycken så kallade Stockholmsvärdar har nu sin bas i Megastores gamla lokaler under Sergels torg.

Sedan tidigare finns 180 stycken Stockholmsvärdar i ytterstaden. Värdarnas huvuduppgift är att patrullstäda gator, torg och parker under dagtid.

Det är ett effektivt sätt att bekämpa nedskräpningen som ger upphov till cirka 13 ton skräp per dygn. I och med att värdarna är ute bland folk på stan synliggör de också stadens renhållningsarbete som för det mesta utförs på natten när stockholmarna sover.

─ Verksamheten med Stockholmsvärdar har stor betydelse i arbetet med att påverka stockholmarnas attityder till nedskräpning. Man ska möta en renhållningsarbetare när man kliver ut på gatan. Det skapar både trygghet och en renare och vackrare stad, säger Claes Thunblad, enhetschef på Trafikkontoret

Särskilda grupper kommer att fokusera på att plocka fimpar, som är det vanligaste skräpet i staden. Eftersom det finns värdar över hela Stockholm utgör också några av Stockholmsvärdarna en utryckningspatrull för snabba insatser efter anmälan från allmänheten.

Jobbtorgen stärker verksamheten ytterliggare genom att skjuta till 2 miljoner kronor för att sysselsätta fler arbetslösa som värdar och hjälpa dem att gå från ekonomiskt stöd till egen försörjning.

Källa:  Stockholm