Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Roy Fares från Örebro är Årets konditor 2010

Foto: Jakob Lindberg / Sveriges bagare & konditorer

De tävlande konditorerna har lagt ner mycket slit och arbete med sina fantastiska bakverk och tårtor för att vinna juryns röster. Efter en stunds dividerande var det till slut Roy Fares från PO Choklad & Konditori som valdes till Årets Konditor 2010.

Juryns motivering lyder: ”För ett drömlikt utförande och en noggrannhet i arbetet som fick smakerna att sväva iväg. Ett spännande skyltfönster. För en Scheherezadisk fantasi och ett berättande som ger en upplevelse i tusen och en natt.”

De tävlande konditorerna har haft fullt upp att göra juryn nöjd och belåten med deras smakliga konstverk. De har fått veta vissa detaljer i förväg , men den sista delen var hemlig till kvällen innan. De ska gör sakerna som passar årets tema som är ; Sagor .
Det var först tårtor som gjordes på temat. Namnen på några tårtor säger ju mycket om hur de smakar eller gör det? Till exempel Alladin, Hattmakaren !

Roy Fares från PO Choklad & Konditori i Stockholm tog alltså hem segern i Årets Konditor 2010, Svenska Mästerskapen för professionella konditorer. Efter en rafflande final där de fem finalisterna visade upp sina kreativa och hantverksmässiga talanger inför publik föll juryns val på Roy med motiveringen: ” För ett drömlikt utförande och en noggrannhet i arbetet som fick smakerna att sväva iväg.”

Under fredagen avgjordes finalen i Årets Konditor 2010 som arrangeras av branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer i samarbete med Arla vid den årliga Chokladfestivalen på Nordiska museet i Stockholm. Temat för årets tävling var sagor, ett fantasieggande ämne som inspirerat finalisterna att skapa personliga bakverk med unik smak och design. Den som lyckades allra bäst var Roy Fares som tävlade med temat Aladdin.

– Det känns helt fantastiskt! Vinsten är ett personligt erkännande och innebär att jag får möjlighet att hjälpa till att lyfta konditorbranschen ytterligare under det kommande året, säger Roy Fares från PO Choklad & Konditori i Stockholm.

Uppgiften för finalisterna var att under fem timmar tillverka tre tårtor av samma sort: två för tio
personer och en för sex personer, en modern variant av en klassisk bakelse i 20 exemplar samt ett hemligt bakverk som finalisterna först kvällen innan finalen fick veta var en biskvi. Samtliga bakverk tillverkades från grunden på plats i Nordiska museet inför publik innan de presenterades för juryn.

– Finalen var en fantastisk uppvisning i teknisk skicklighet och estetisk begåvning och inte bara
vinnaren utan alla tävlande kan verkligen konsten att skapa stor njutning för både öga och gom,
säger Martin Lundell, vd för Sveriges bagare & konditorer.

Juryns motivering lyder: ”För ett drömlikt utförande och en noggrannhet i arbetet som fick smakerna att sväva iväg. Ett spännande skyltfönster. För en Scheherezadisk fantasi och ett berättande som ger en upplevelse i tusen och en natt.”

Vinnaren tilldelas ett stipendium på 40 000 kronor, får titeln Årets Konditor och är Svensk Mästare.

På andra plats kom Anicka Larsson, 38 år, från Gotland som driver Handgjort Stockholm i Stockholm och trea blev Cajsa Lindberg, 25 år från Visby som jobbar på Gunnarsons Specialkonditori i Stockholm. På delad fjärde plats Oscar Johansson, 29 år från Sjövik utanför Göteborg som är konditor på fartyget National Geographic Explorer och Ellinor Andersson, 36 år från Visby, som driver Wisby Dessertkonditori på Gotland.

Delkälla: Årets Konditor.