Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

HKH Prins Henrik stödjer en dansk inbjudan till Guide Michelin

Foto: Visit Denmark.

Danmark vill styrka sin profil som Nordens matsal och vill därför att restaurangerna utanför städerna ska kunna tilldelas Michelinstjärnor. Därför har HKH Prins Henrik, två departement och en rad organisationer, skickat en inbjudan till Guide Michelin med en uppmaning att besöka den danska landsbygdens restauranger.

Röde pölser och wienerbröd var vad de flesta förknippade dansk mat med förr, men den bilden har ändrat sig de senaste åren. Idag är det danska köket också känt för ostron och ramslök, vilket man kan tacka en mängd danska kockar, matproducenter och eldsjälar för. Dessa har utvecklat och moderniserat det nordiska köket med respekt för lokala råvaror och traditioner.

Köpenhamn har rönt internationellt erkännande för utvecklingen i form av 13 Michelinstjärnor och kårningen av NOMA som världens bästa restaurang. Nu har turen kommit till resten av Danmark – i varje fall enligt Livsmedelsministern som tillsammans med HKH Prins Henrik, ekonomi-och näringslivsminstern och en rad organisationer har bjudit in Guide Michelin att besöka landsbygden med avsikt att besöka och registrera restauranger med hög kvalitet. Det finns 15-20 restauranger utanför huvudstadsområdet som också förtjänar att bedömas och få chansen att ta en plats i den berömda guiden.

– Det är en helt otrolig framgångsvåg som dansk gastronomi och de danska restaurangerna rider på för närvarande. Det är en utveckling vi ska stärka så ännu fler restauranger får en plats i Michelinguiden och på den gastronomiska världskartan. Potentialen har vi och därför bjuder jag nu in Le Guide Michelin att besöka några av de utomordentliga restauranger med Michelinpotential som ligger utanför storstäderna, säger Livsmedelsministern Henrik Höegh.

Inbjudan är skickad till Michelins franska och nordiska kontor och för närvarande väntar Livsmedelsministern på svar. Invitationen kan ses på bl a: www.visitdenmark.com/danskturisme

Källa: VisitDenmark