Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Förstärkt stöd för att stimulera anställningar

Foto: Wikimedia

I syfte att öka arbetsgivarnas drivkrafter att anställa de som står längst från arbetsmarknaden förstärks det särskilda anställningsstödet, dels tillfälligt under 2011 och 2012 för deltagare i jobb- och utvecklingsgarantin, dels permanent för instegsjobben.

Anställningsstöd lämnas till arbetsgivare i syfte att stimulera anställningar av personer som har svårigheter att få ett reguljärt arbete.

Den 1 februari 2011 förstärks det särskilda anställningsstödet för deltagare i jobb- och utvecklingsgarantin, då ersättningstaket höjs från 750 kronor till 890 kronor per dag upp till 85 procent av lönekostnaden. För att säkerställa att stödet riktas mot arbetslösa med mycket svag förankring på arbetsmarknaden förlängs kvalificeringstiden till sex månaders deltagande i jobb- och utvecklingsgarantin, vilket för de allra flesta motsvarar en total arbetslöshetsperiod på cirka två år.

För att öka arbetsgivarnas drivkrafter att anställa nyanlända invandrare höjs subventioneringsgraden för instegsjobb från 75 till 80 procent av lönekostnaden, ersättningstaket höjs från 750 till 800 kronor per dag.

Ekonomiskt stöd för handledning

Dessutom införs ett ekonomiskt stöd för handledning om 50 kronor per dag under de tre inledande månaderna, inom jobb- och utvecklingsgarantin och instegsjobb.

Den 1 februari 2011 träder samtliga ändringar i kraft.

Källa: Regeringskansliet