Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Svenska fotografer uppmärksammar ”bortglömda arter” – första expeditionen till Indien

Alla vet vi att världens tigrar är utrotningshotade, men visste ni att i samma område finns en minst lika hotad art som nästan ingen hört talas om? Ett av de största hoten mot Dholen, är att den får för lite uppmärksamhet. Foto: Photografers for conservation

Ofta får stora, karismatiska arter såsom tigrar, gorillor och isbjörnar mycket uppmärksamhet både i media och i en rad olika kampanjer. Vad som gör den ideella föreningen Photographers for Conservation unika är att dem vill rikta uppmärksamhet på de arter som kanske inte är fullt lika uppseendeväckande men som i lika stor grad är hotade och ofta minst lika fascinerande. Sådana arter finns ju överallt runt om vår planet.

För deras kommande projekt vill dem rikta blickarna mot den asiatiska vildhunden, även kallad dhole (Cuon alpinus). Detta är ett vackert, flocklevande hunddjur som har en fragmenterad utbredning i Asien. Den hotas idag bland annat av illegal jakt, minskad tillgång på naturliga bytesdjur, minskande levnadsområden och sjukdomar. Det finns endast omkring 2000 individer kvar i det vilda och arten klassificeras som hotad på IUCN’s röda lista.

De planerar att under våren 2011 göra en fotoexpedition till Indien för att i 3-4 veckor dokumentera dholen, dess livsmiljö men också de problem den står inför i sin miljö. De kommer att bege sig utanför de skyddade områdena för att ta reda på vilka problemen är där, samtala med bönder, naturvårdsarbetare m.fl. Samt även besöka nationalparken Bandipur, där en skyddad population vildhundar finns. Allt för att kunna ge en så fullständig bild av situationen som möjligt.

Under projektet kommer det gå att följa arbetet bla via en regelbundet uppdaterad videoblogg på deras webbplats och genom nyhetsbrev. Efter expeditionen kommer en utställning (bilder i varierad storlek, digitala skärmar med bildspel och video, bilder från ”behind the scenes” där livet under expeditionen visas m.m.) att kunna flyttas runt och visas på flera platser. Dem diskuterar i dagsläget bla med djurparker, som har denna art i sina anläggningar, om en framtida utställning. Även olika typer av internationell och nationell media kommer att kontaktas med både bilder och text.   Allt dokumentärt material är även fritt tillgängligt för bevarande projekt som stödjer dholen.

För att kunna genomföra detta projekt och uppmärksamma dholens situation kommer både privatpersoner och företag tillfrågas att stödja projektet med en ekonomisk donation.

Photographers for Conservation består av Björn Johansson, fotograf och biolog, Marco Glijnis, fotograf och filmskapare, och Corina Glijnis-Noom, fotograf och författare.

Källa: Mynewsdesk