Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Varför ekologiskt?

Foto/bildmontage Mats Montner, Verdivita ekobutik

Det finns många skäl till att välja ekologiskt. Alla kan bidra till en bättre värld genom att göra ekologiska val. Det kan gälla mat, dryck, hälsokost, kläder, hygien- och skönhetsprodukter samt mycket annat som exempelvis att välja ekologiskt inriktade hotell. Allt fler väljer ekologiskt och antalet ekologiska varor i butiker ökar stadigt.

Ett exempel är Systembolaget, där det för bara några år sedan endast fanns ett fåtal ekologiska viner. Idag är de betydligt fler. Många människor efterfrågar ekologiskt så därför ökar utbudet av ekologiska produkter och tjänster ständigt.

Ekologiskt är det naturliga sättet att leva i harmoni med Moder Jord

Ekologiskt är det naturliga och ursprungliga för planeten jorden. Det är inget som är speciellt för miljömedvetna eller liknande utan det som borde vara det självklara för alla människor. Att det blivit så att man måste välja ekologiskt är egentligen bakvänt för allt borde vara ekologiskt.

Att vi gått ifrån det ekologiska sättet att se på och samverka med omvärlden beror på en rad faktorer som egentligen inte är så genomtänkta. För att exempelvis få större skördar samt bättre lönsamhet inom de flesta områden använder man metoder som inte är förenliga med ett ekologiskt tankesätt.

Allt fler människor börjar inse att vi är på väg att helt förgifta vår omvärld genom att använda kemikalier och andra substanser som kommer ut i jorden, vattnet och luften. Detta är på väg att förstöra vår planet. Det ekologiska är kan på kort sikt verka mindre effektivt och lönsamt men är på lång sikt destruktivt för oss alla. Vi är på väg att förstöra förutsättningarna för hela vår existens genom att använda och släppa ut föroreningar och gifter.

Bättre smak, mer nyttigheter och hälsosammare liv

Det är ingen tvekan om att ekologiskt producerad mat smakar mer och bättre än icke ekologiskt producerad föda. Ekologiska produkter innehåller mer nyttigheter än de icke ekologiska. Ekologisk mat och dryck innehåller mer vitaminer, proteiner, antioxidanter och hälsosamma mineraler än den mat och dryck som är framställd på ett sätt som inte är i harmoni med det ekologiska tänkandet. Att dessutom få i sig alltmer onaturliga kemikalier och andra onaturliga ämnen skadar hälsan och leder till sjukdomar.

Det ekologiska tänkandet innebär frihet från onaturliga gifter, manipulering av växter och djur samt en harmonisk djurhållning och frihet från genmodifiering. Man sparar även på energi. Ekologiska val bidrar till en bättre miljö vilket är en förutsättning för om mänskligheten ska överleva. Ekologiskt skapar inte klimatförändringar och utarmning av jordens resurser.

Naturliga material

De vanligaste naturliga material som används i kläder är ekologisk bomull, hampa och bambu. De flesta bomullsodlare använder sig av bekämpningsmedel som går ner i jorden men också in i själva råvaran. Detta kan skada de människor som ska bära och använda textilier. De som arbetar med framställningen skadas också. Ekologisk bomull är utan kemikalier och bomullen skördats på ett miljövänligt sätt. Kvaliteten och hållbarheten blir klart bättre vid ekologiskt odlade råvaror.

Hampa är en underskattad som växer snabbt och skyddar sig bra mot parasiter och andra skadedjur. Därför behöver man inte använda bekämpningsmedel eller gödningsmedel vid odlingarna. Det är därför ett mycket bra miljömässigt alternativ till tyg. Material av hampa känns ungefär som linne och är mycket slittåligt.

Hampa har fått ett oförtjänt dåligt rykte genom att det kan användas för drogtillverkning. Hampa kan användas till mycket. Genom att den växer snabbt och kan användas till papperstillverkning skulle utökat användande kunna minska skogsskövlingen på jorden. Kläderna blir mycket slitstarka liksom de rep man kan göra av hampa. Hampaprodukter är klart slittåligare än de kemiskt framställda materialen som nylon och andra. Hampaolja är en förstklassig olja som kan användas vid matlagning och till en rad andra ändamål.

På Verdivita bland annat säljer de en rad ekologiskt framställda produkter som exempelvis hampaolja, linfröolja och den spännande agavesirapen.

Källa: Mynewsdesk