Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Ny utställning på Nordiska museet kommer även i bokform – Män i baddräkt

Det blev en hel bok av ett forskningsprojekt som nu kommer visas på nordiska museet i Stockholm från den 25 januari till 18 september. Namnet på den är ”Män i baddräkt”,som är en slags folklivsstudie av baddräkter för män i Sverige och deras historia.Den nya utställningen hade pressvisning och författaren och skaparen av utställningen fil.dr Marianne Larsson från Institutet för folklivsforskning höll en liten introduktion.Samtidigt kommer även en bok att släppas med mer information och bilder från Nordiska museets arkiv och andra källor.

Fil.dr Marianne Larsson från Institutet för folklivsforskning har ägnat knappt ett år för att forska fram alla intressanta föremål och studerat hur baddräkten som män bar ändrats genom åren historiskt. Sen har det även blivit en riktig bok där man kan följa historien bakom vårt intresse för att bada för nöje skull till exempel. Förr var det bara vid vissa tillfällen då man hade behov att tvätta sig som man tog ett bad. Oftast delade man på ett badkar som användes av alla i hushållet i rangordning. Först var det herren i huset och sen blev det de yngre pojkarna, drängarna ,pigorna, flickorna och sist blev det husmor som fick ta sitt bad.

När den industriella samhället fick fart började snart några av de nya borgarna tröttna på stadens stress och oväsen och sökte sig till nåt som påminde om gamla kurorternas lugnande källor. Badande blev snart naturligt ett vanligt inslag i avstressande syfte.
När det gäller bad som institution startade den första simskolan redan 1796 i Uppsala inom akademiska kretsar. De badade och simmade nakna och det var bara män som fick delta. Efter hand öppnade allt fler nya badanläggningar och simskolorna för män startades överallt. När de hade examenuppvisning av sina användes däremot alltid nån typ av badbyxor.

Utställningen är inte speciellt stor men där finns ett antal olika exempel på badkläder för män genom årens lopp. Det visas och berättas om baddräkter och simbyxor,badbyxor, badshorts och surfbadshorts. Olika form,färg,design och material användes. För att fungera måste badkläder klara att vara i vatten utan att tappa sin form eller färger och ska kanske tåla både klorerat vatten och saltvatten och sol. Det var en utmaning som klädskaparna valde att lösa på olika sätt och med olika material. Sen handlar det även om mode, trender, kroppar och mansideal. Hur det såg ut i samhället i övrigt avspeglas en del även här. Utställningen berör många olika områden där många intressanta frågor ska försöka besvaras och en del får vi ju också presenterat här.

Utställningen öppnar för allmänheten den 25 januari och pågår till 18 september 2011.