Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Moralpanik är dålig estetik

Annat exempel på graffiti, på laglig vägg i Uddevalla Foto: Wikimedia

Ann-Marie Engel, Vice ordförande i kulturnämnden (v), kommer under nästa möte föreslå att nämnden ställer sig bakom stadsmuseets krav att bevara den K-märkta graffitimålningen Fascinate i Bromsten. Fascinate är en kulturhistorisk intressant målning och en av ytterst få bevarade graffitimålningar av samma kvalitet och storlek.

Vänsterpartiet i Stockholms stad anser att graffiti ska respekteras som en konstform bland andra. Ungdomar bör därför ges både rätt och möjlighet att utöva graffiti som ett alternativ till illegalt målande. Det ska också finnas möjlighet att beställa graffitiverk till offentliga platser. En liknande hållning har prövats med goda resultat i Malmö, Norrköping och Umeå som i denna fråga är föregångsstäder i att bygga ett ömsesidigt förtroende genom dialog. Stockholms försök att censurera en hel konstform går i precis motsatt riktning från andra världsstäder som vill ha ett rikt och dynamiskt kulturliv.

–          Stadshusmajoritetens moralpanik kring graffiti leder till ett konstfientligt klimat i Stockholm. Det finns en farlig glidning i att gå från att bekämpa illegalt målande till att bekämpa ”allt som kan inspirera till graffiti”, till slut förbjuder man då penna och papper, säger Ann-Mari Engel, vice ordförande i kulturnämnden (V).

Källa: Vänsterpartiet