Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Boken ”Internatet” – en spegling av Barnombudsmannens rapport om kränkningar på hvb-hem.

Foto: Nice förlag

 

 

Nina Cernold fick år 2004 erbjudande om en anställning som lärare på ett hvb-hem i Sverige. Hennes tid där skulle visa sig bli en mardröm då hon fick bevittna fruktansvärda kränkningar – såväl psykiska som fysiska – mot de placerade barnen från personal som inte hade adekvat utbildning. Nina gick till ledningen för att berätta om det hon såg och hörde men ledningen nonchalerade henne fullständigt och lät henne veta att hon inte förstod sig på deras behandlingsmetoder och vad som var bra för barnen.

De fysiska kränkningarna var inte det värsta. Det värsta var den ”psykiska tortyr” som barnen utsattes för enligt Nina. Nina beskriver i sin bok om ett poängsystem som gick ut på att barnen skulle ”sköta sig” och göra som de vuxna sa, annars gick de miste om intjänade poäng och fick fritidsaktiviteter och materiella saker indragna. Personalen använde uttrycket ”Där valde du bort” för att tala om för barnen att de inte hade ”skött sig” – de hade då, enligt personalen, själv gjort sitt val. Flera gånger blev Nina vittne till hur barnen fick sina hemresor inställda – något som barnen kunde ha sett fram emot i veckor, eller hur personal öppnade och läste barnens post från föräldrarna. Barnen hade heller inte rätt att skicka brev utan att dessa först lästes av personalen. Nina beskriver bemötandet av barnen från vårdpersonalen som rent maktmissbruk. Barnombudsmannens rapport som publicerades 20110304 menar Nina är en spegling av det hon själv upplevde på hvb-hemmet.

Det har publicerats rapporter förut om missförhållanden och kränkningar på hvb-hem, men ingen rapport har tidigare ”satt fingret på” vilka former av kränkningar det rör sig om. Det är detta jag har försökt att lyfta fram under 5 års tid, säger Nina Cernold.

Nina har engagerat sig starkt i frågan sedan boken ”Internatet” kom ut 2006. Nina, som fortfarande jobbar som lärare får ännu idag samtal och mail från personer, såväl placerade barn som f d personal, som känner igen beskrivningen av bemötandet av placerade barn i boken.

Jag kommer aldrig att sluta kämpa för att få våra politiker och makthavare att lyssna. En förändring måste ske och det fort! De som varit placerade på barnhem fram till 1980 kommer att få ekonomisk ersättning och en ursäkt från samhället, men vad händer med dem som varit utsatta efter 1980? Det förekommer fortfarande hemska missförhållanden och kränkningar av våra utsatta barn – långt in på 2000-talet, säger Nina.

NiCe Förlag gav år 2006 ut boken ”Internatet” – en berättelse om bevittnade kränkningar på ett hvb-hem i Sverige. I samband med Barnombudsmannens rapport om kränkningar på hvb-hem känns boken mer aktuell än någonsin. Boken är en spegling av rapporten.

Källa: Nice förlag