Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Årets kvinnliga uppfinnare 2011 räddar liv till havs

Foto: Wikimedia

För sin genialiskt konstruerade livboj QuickSave utses Åsa Magnusson från Falun till Årets kvinnliga uppfinnare 2011. QuickSave är en helt ny sorts flytredskap, som har potential att rädda många liv.

Genom att arbeta tillsammans med räddningsdykare, ytbärgare, livräddare och båtförare har Åsa Magnusson tagit fram livbojen QuickSave. Den är smidigare och mer lättanvänd än vanliga livbojar, och gör det möjligt att livrädda en annan människa på fyra meters djup, något som annars är mycket svårt.

Efter åtta års utvecklingsarbete är nu produkten ute på marknaden. -Det har varit jätteroligt att träffa engagerade människor som lever för sitt yrke – att rädda andra människor i nöd. Min målsättning är nu att sälja så många som möjligt för att kunna rädda människor i hela världen.

På internationella kvinnodagen, tisdagen den 8 mars, tar Åsa Magnusson emot utmärkelsen, diplom och ett stipendium på 5 000 kronor. Ceremonin äger rum på Tekniska museet i Stockholm med start klockan 18.00.

Om utmärkesen Årets kvinnliga uppfinnare
Årets kvinnliga uppfinnare är instiftat av Margareta Andersons Fond med ändamålet att särskilt uppmärksamma och befrämja uppfinningar gjorda av kvinnor. Fonden hade sin första utdelning på internationella kvinnodagen den 8 mars 2006. Fonden administreras och förvaltas av QUIS och SUF.

Tidigare stipendiater
2010 Ylva Dalén med Hoppolek, ett lekfullt hjälpredskap som motverkar benskörhet hos rörelsehindrade barn
2009 Nadja Ekman och Ewa Stackelberg med Pictoglasmetoden, en patenterad teknik för reproduktion av detaljerad bild i glas.
2008 Birgitta Olsson med Spoldosan, en duschhandtagshållare som minimerar förekomst av legionellabakterier i tvättvattnet.
2007 Pernilla Molander och Anna Kristensson med Interaktiv Atommodell, ett taktilt läromedel för synskadade elever.
2006 Ylva Ryngebo, för sitt företag MID med innovativ verksamhet inom medicinteknik.

Källa: Tekniska museet