Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Alarmerande antal nya skadade i västra Elfenbenskusten

Abidjan, Elfenbenskustens kommersiella centrum Foto: Wikimedia

Läkare Utan Gränser uppmanar stridande parter i Elfenbenskusten att omedelbart upphöra med attacker riktade mot civila. Många människor med skottskador och sår orsakade av machetes har kommit till sjukhus i städerna Danané, Man och Bangolo under de senaste dagarna.

Läkare Utan Gränser har ett kirurgteam som arbetar på sjukhuset i Bangolo.

– Antalet nya skadade är mycket oroande och pekar på att våld fortsätter att härja i området, säger Renzo Fricke, ansvarig för Läkare Utan Gränsers akutinsats i området. Det är extremt spänt läge mellan de olika lägren.

Den 1 april kom tjugo människor i behov av akuta operationer till sjukhuset i Bangolo, tio av dem väntar fortfarande på operation. Situationen är fortsatt mycket spänd och våldsam i och omkring flera städer i västra Elfenbenskusten. De pågående striderna hotar allvarligt tillgång till sjukvård och tusentals människor har flytt från flera områden i västra delen av landet.

Fler än 15 000 människor har till exempel tagit sin tillflykt till den katolska missionen i staden Duekoue.

– De är vettskrämda och saknar allt, till och med mat, säger Renzo Fricke. De fruktar för sitt liv om de lämnar missionen för att leta efter mat.

Läkare Utan Gränsers sjukvårdspersonal som arbetar på missionens område har behandlat 240 skadade sedan den 29 mars. 14 människor i behov av livräddande kirurgi har förts till sjukhuset i Bangolo för operation.

Tillsammans med internationella Röda Kors-kommittén (ICRC) är Läkare Utan Gränser den enda internationella hjälporganisationen i västra Elfenbenskusten, som bistår med sjukvård till skadade och försöker utöka tillgången till sjukvård för alla de som drabbats av våldsamheter eller tvingats på flykt.

Läkare Utan Gränser arbetar på sjukhuset i Bangolo och stödjer sjukhusen I Man och Danané med sjukvårdsutrustning och läkemedel. Läkare Utan Gränser har också mobila kliniker vid gränsen till Liberia, som behandlar uppskattningsvis 500 patienter per dag.

I Abidjan är det oerhört svårt för människor att ta sig till sjukhus eller på annat sätt få medicinsk hjälp när striderna rasar i staden. Läkare Utan Gränsers team på sjukhuset i Abobo fortsätter att behandla de patienter som lyckats ta sig dit. Nära 40 skadade togs om hand den 1 april, varav 30 hade skottskador. Under lördag den 2 april kom 15 skadade till det sjukhus som Läkare Utan Gränser stödjer i huvudstaden Yamoussoukro.

Sjukhus i Elfenbenskusten har bristande förråd av läkemedel och saknar den mest grundläggande medicinska utrustningen. Läkare Utan Gränser donerar mediciner och utrustning när säkerhetsläget tillåter. Behoven är enorma och oron stor för alla de människor som inte längre har tillgång till sjukvård.

Källa: Läkare utan gränser

Läkare Utan Gränser är en opartisk medicinsk humanitär organisation som är strikt neutral i alla sina insatser. Verksamheten i Elfenbenskusten finansieras enbart av privata givare för att säkerställa organisationens oberoende.