Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Cykelstölder minskat med en tredjedel – men se upp i slutet av april

Foto: Wikimedia

Cykelstölderna har minskat successivt de senaste fyra åren, men särskilt en dag om året bör man vara på sin vakt. På Valborgsmässoafton stjäls det nämligen dubbelt så många cyklar som en vanlig dag.

Sedan 2007 har antalet cykelstölder som rapporterats in av kunder till Trygg-Hansa minskat med 33 procent. År 2007 stals det 7600 cyklar och 2008 hade antalet minskat något till 7400. 2009 rapporterades totalt 5555 cykelstölder till Trygg-Hansa och under 2010 stals det 5077 cyklar, vilket totalt sett innebär en minskning med 33 procent från 2007. Samtidigt har intresset för cykling formligen exploderat de senaste åren, och enligt en färsk undersökning planerar var fjärde svensk att köpa en ny cykel i år*.

– En förklaring till att det stjäls färre cyklar kan vara att cyklar blivit billigare och därmed mindre stöldbegärliga, samt att många har blivit bättre på att låsa fast sin cykel ordentligt, säger Håkan Franzén, produktspecialist på hemförsäkringar inom Trygg-Hansa.

Antalet stulna cyklar per dag är ganska jämnt fördelade över Sverige, och i genomsnitt stjäls det ungefär 25 cyklar per dag. Under året sticker dock Valborgsmässoafton ut, då det stjäls ungefär dubbelt så många cyklar som en vanlig dag.

– Valborg brukar vara en av de mest stölddrabbade dagarna på året. Då är det mycket folk i rörelse och många cykelstölder handlar om att man söker en snabb lösning hem på natten efter en fest. I år ligger påskveckan nära Valborgshelgen, och samtidigt verkar vårvärmen äntligen att komma. Det kommer att innebära att många plockar fram cyklarna ur vinterförvaringen eller köper en ny cykel och eftersom Valborg brukar vara högsäsong för cykeltjuven uppmanar vi alla cyklister att låsa fast sin cykel, säger Håkan Franzén.

Förebyggande råd för att slippa att få cykeln stulen:
Lås fast cykeln vid en lyktstolpe eller liknande

En väldigt dyrbar cykel bör man undvika att lämna obevakad

Lämna aldrig kvar cykelhjälm eller enkelt löstagbara lampor på cykeln

Källa: Trygg-Hansa