Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Göteborg först i landet med ny modell av stödboende

Foto: Wikimedia

Boendekarriären börjar på Trulsegård. Den 29 april invigs Vägen vidare! Trulsegård i Backa, ett utslussboende för människor som brutit med missbruk och kriminalitet. – Ensamheten i egen lägenhet utgör ett hot när man nyligen lämnat ett helt liv bakom sig och håller på att bygga upp ett nytt, säger Tommy Johansson verksamhetschef inom Vägen ut! kooperativen.

De sociala företagen Vägen ut! såg att det fattades ett steg i kedjan mellan halvvägshus/behandlingshem och egen lägenhet. Personer med missbruk och kriminalitet i bagaget måste få fäste i samhället om de ska klara sin resa.

– Våra företag drivs av människor som gått från bidragstagare till företagare och som har egen erfarenhet av utanförskap, säger Lotta Gustavsson projektledare inom Vägen ut! kooperativen. Vi vet att alla delar i livet måste funka om man ska få fäste. Därför jobbar vi med att ge stöd hela vägen till boende, jobb och fritid. För oss var det självklart att utveckla den del i kedjan som fattades.

För de boende som flyttar in på Trulsegård handlar det om eget ansvar i kombination med boendestöd. Fokus ligger på arbete, nätverk, drogfrihet och fritid. Personal med egen erfarenhet av att bryta med missbruk och kriminalitet ger det stöd som varje boende behöver.

Källa: Vägen ut!

Vägen ut! kooperativen består av 13 sociala företag som drivs av människor som gått från bidragstagare till företagare. Medarbetarna arbetar 100 procent av sin förmåga. Vinsten återinvesteras och nya företag startas som ger fler jobb till människor som står utanför arbetsmarknaden. www.vagenut.coop