Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Ny bok om barnperspektiv när barn som upplevt våld möter socialtjänsten

Foto: Gothia

Enligt FN:s barnkonvention har barn rätt att komma till tals i alla processer som berör dem. Den rätten gäller också utsatta barn. Samtidigt har de utsatta barnen rätt till skydd och till stöd utifrån sina behov.

Den nya och viktiga boken När barn som upplevt våld möter socialtjänsten – om delaktighet, giltiggörande och barns perspektiv tar upp centrala frågor för bemötandet av utsatta barn i socialtjänstens utredningar, och då särskilt familjerättsliga utredningar, till exempel: Vad innebär det för barn att gå igenom en vårdnadsut­redning när de också har upplevt våld i sin familj? Vilka särskilda krav ställs på professionella som å ena sidan förväntas möjliggöra barns delaktighet, men samtidigt måste ta hänsyn till deras behov i en utsatt situation? Hur väger man barns rätt till delaktighet mot behovet av skydd och stöd? Vi får också veta hur barnen själva förhåller sig till familjerättsliga utredningar och vad de tycker om sin rätt att komma till tals.

Boken bygger på intervjuer med barn som berättar hur det är att vara med om en familjerättslig tvist och möta socialtjänstens personal. Med utgångspunkt i barnens egna berättelser analyserar författarna hur vuxna bemöter barnen i utredningarna och hur barnen görs delaktiga.

Boken ger konkreta råd om hur man kan tillämpa barnperspektivet i arbetet med utsatta barn och bemöta dessa barn som både utsatta och reflekterande personer med rätt till makt och kontroll över sina liv.

Författare Maria Eriksson, FD, är docent i sociologi och universitetslektor i barn- och ungdomsvetenskap vid Uppsala universitet. Elisabet Näsman är professor i sociologi vid Uppsala universitet, med inriktning mot barndomssociologi, särskilt barns delaktighet.

Källa: Gothia