Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Norge en munsbit för Sverige

Sveriges damer hade endast en hemmalandskamp på programmet 2011. Norge var motståndare och matchen spelades i Stadium Arena i Norrköping på onsdagskvällen. Och vilken succé det blev. Norskorna hängde med i en halv period, sedan var det Sverige för hela slanten på vägen till seger med 76-43.

I första periodens andra halva matchade förbundskapten Lars Johansson en guarduppställning bestående av Elin Eldebrink, Frida Eldebrink och Stefanie Yderström. Trion var mycket lyckosam då man satte hög press och stal en mängd bollar. Dessa steals förvaltades till poäng och Sverige kunde rycka till 26-18 efter en period. Som brukligt var det Frida Eldebrink som öste på flitigast i poänggörandet. 17 pinnar innan långa pausen blev det för hennes del och Sverige seglade upp 43-26 med halva matchen kvar att spela.

Basketmatcher brukar bölja upp och ner i vågor av framgång och motgång. Kanske hade man kunnat vänta en svensk svacka någon gång under matchen, men den kom egentligen aldrig. Istället drog Sverige bara ifrån mer och mer ju längre matchen pågick. När slutsignalen i Stadium Arena (Norrköping) ljöd stod det 76-43 på poängtavlan och Sverige hade tagit sin första seger i årets EM-kval. Sverige hade alltså Norges poängtotal redan i halvtid. Så stor var skillnaden de båda landslagen emellan.

I och med onsdagskvällens seger så har Sveriges damlandslag besegrat Norges dito 28 gånger på 28 försök genom tiderna. I årets avslutande EM-kvalmatch möts Portugal och Sverige i Portugal på lördag (11/6).

Sverige-Norge: 76-43 (26-18, 17-8, 18-11, 15-6).

Poänggörare Sverige: Frida Eldebrink 21, Louice Halvarsson 17, Elisabeth Egnell 12, Elin Eldebrink 8, Johanna Källman 4, Stefanie Yderström 4, Frida Grahn 4, Josefin Olheim 2, Jessica Nilsson 2, Malin Aasa 2.

Källa: Svenska Basketbollförbundet.