Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Jesper Björnlund blir tränare i freestylelandslaget

Jesper Björnlund. Foto: Daniel Rönnbäck.

Puckelåkaren Jesper Björnlund, från Kiruna, lägger skidorna på hyllan efter en framgångsrik karriär. Nu blir han istället tränare för det svenska freestylelandslaget.
– Jag ville testa något nytt och jag tror att jag kan lära mig mycket av det här, säger Jesper Björnlund.

25-årige Jesper hade sin bästa säsong 2009/2010 med bland annat tre världscupsegrar och en tredjeplats i den totala världscupen. Femteplatsen vid OS i Turin 2006 är hans bästa mästerskapsresultat.
– Jag har känt mig ganska klar med min idrottsliga karriär och nöjd med det jag åstadkommit. Efter den här vintern har jag helt enkelt inte motivationen som krävs. Den här lösningen känns riktigt bra och feedbacken från åkarna har varit positiv, säger Jesper Björnlund.

Det är flera förändringar på gång i freestylelandslaget inför nästa säsong. Head coach, Jean-Paul, JP, Richard, från Kanada, flyttar hem och kommer att börja träna det kanadensiska damlandslaget. Landslagstränare Tomas Carlqvist, Åre, tar nu över efter JP och sköter de administrativa bitarna och träningen ute i backen tillsammans med akrobatiktränare Lasse Stendingk och Jesper Björnlund.
– Jag har en bra teknisk förståelse som jag bidra med till åkarna. Dessutom har jag tävlat aktivt i de flesta backarna i världscupen och har det färskt i minnet. Att få jobba med att motivera och hjälpa andra att lyckas i puckelpisten känns jättekul och jag ser fram emot det här, säger Jesper Björnlund.

Freestylelandslaget är redan i full gång med sin sommarträning och i veckan är det träning i Järpens vattenhopp som gäller. De nya tjänsterna tillträds omgående.
– Vi kommer att följa planen som är satt mot OS i Sotji och som vi jobbat med sedan i fjol. Allt är injobbat i både åkarna och tränarna och vi kommer att ha en dialog med JP under säsongen där han också kommer att fungera som en mentor för Jesper. Hela upplägget med Jesper som coach känns jättebra, säger nyblivne förbundskaptenen Tomas Carlqvist.

Källa: Svenska Skidförbundet.