Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Svenska Röda Korset skickar 7 miljoner i bistånd till Somalia

Svenska Röda Korset stärker nu sina hjälpinsatser i hungerdrabbade Somalia, där en redan hårt drabbad befolkning kämpar för sin överlevnad.

7 miljoner kronor anslås till det livsviktiga arbetet på mödra- och barnavårdskliniker, där nu också extra näringsrik mat tillagas för speciellt utsatta och rent vatten finns att tillgå. Pengarna kommer även att användas för distribution av mat, vatten och foder till boskap.

– Tyvärr visar flyktinglägren i Kenya bara toppen av ett isberg. I Somalia finns en halv miljon människor som varken orkar eller kan fly men som förtvivlat kämpar mot hunger, säger Anneli Bergdahl, chef för katastrofenheten på Svenska Röda Korsets internationella avdelning.

Svårigheterna att arbeta humanitärt i Somalia är betydande. Tjugo års konflikt har satt allvarliga spår. Att nå civilbefolkningen med hjälp är en ständig utmaning men tack vare Internationella rödakorskommittén (ICRC) och Somaliska Röda Halvmånen har det nödvändiga arbetet kunna upprätthållas.

Av den summa som nu skickas för att bistå Somalia har 2 miljoner tagit ur den katastroffond som används vid akuta insatser. Resterande 5 miljoner är de pengar som svenska staten anslagit till ICRC via Svenska Röda Korset.

– I nödlägen som detta kan inte hjälpen vänta. Därför fyller vi ständigt på denna katastrofreserv, säger Joacim Gustafson, tillförordnad kommunikationschef på Röda Korset. Just pågår en insamling för torkans offer i östra Afrika som hittills har gett 1,1 miljoner. Det är ett väldigt bra resultat som visar att svenska folket har berörts av det som nu händer i östra Afrika och engagerar sig för dem som nu drabbats av den extrema torkan.

Källa: Svenska Röda Korset.