Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Rymdmat – kan det vara gott?

 

Vodka-påse för kosmonauter Foto: Joakim Holmberg

I utställningen NASA – A Human Adventure visas äkta rymdmat, alltifrån mattuber från de första rymdfärderna till dagens vakuumförpackad plastmat. Här finns ryska tuber i tandkrämsformat med fruktmos, kaffe från Apollo-färderna men även delikatessen rysk kaviar och rymdvodka. För den som själv vill prova på rymdmat, finns det rymdgodis och rymdglass i museets shop.

Att vistas i rymden är påfrestande för kroppen på många olika sätt och att få i sig tillräckligt med näring är därför av största vikt. Att maten måste vara färdiglagad, ha lång hållbarhet och inte får ta för stor plats gör saken än mer komplicerad. Under de första bemannade rymdfärderna var maten begränsad till tuber med kött eller frukt samt proteinrullar.

Jurij Gagarin, den första människan i rymden, hade tuber med chokladsås som sin favorit bland rymdrätterna. Under Apollo-uppdragen i slutet av 60-talet blev det möjligt för astronauterna att använda sig av varmt vatten vilket gjorde att maten blev godare och astronauterna kunde dricka kaffe. Genom åren har man upptäckt att smaksinnet fungerar sämre i rymden än på jorden och därför behöver maten kryddas mer.

Tidernas mäktigaste rymdutställning har öppet hela sommaren. NASA – A Human Adventure är en av de största samlingarna med unika rymdobjekt som visas i Europa idag.

Källa: Tekniska muséet