Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Jakt på avloppskällor – problem med bakterier i musslor sommartid

 

Foto: Wikimedia

Både musslor och ostron som finns utefter västkusten kan innehålla för mycket E. colibakterier, främst under sommarhalvåret. Livsmedelsverket avråder från att äta musslor som inte är kontrollerade och överväger att öka provtagningen. Livsmedelsverket kommer nu även att försöka hitta tänkbara utsläppskällor.

Kontrollen av produktionsområden för musslor och ostron omfattade 2009 och 2010 omkring 1300 prov per år. Proverna togs utmed den svenska västkusten för att ta reda på om det fanns olika typer av algtoxiner samt bakterien E. coli i musslorna och ostronen.

 

Kontrollen görs innan skörd får ske. När Livsmedelsverket hittar höga halter av algtoxiner eller E. coli stängs området för upptag och musslorna kommer därmed inte ut i butikerna.

 

Över gränsvärdet

Kontrollen visar att det fanns E. colibakterier över gränsvärdet i både blåmusslor och ostron i flera produktionsområden under sommarhalvåret 2009 och 2010.
– Med de många överskridanden av gränsvärdet vi ser, måste vi överväga om vi ska göra tätare provtagningar framöver. Vi måste samtidigt försöka hitta orsaken till de höga E. colihalterna, säger Ingrid Nordlander, statsinspektör vid Livsmedelsverket.

 

Utsläpp bakom E. coli

E. coli är en bakterie som tyder på att det finns föroreningar i vattnet till exempel från utsläpp av avloppsvatten från exempelvis industrier, fritidsbåtar eller jordbruket. Bakterier och virus i avloppsvatten kan orsaka mag-, tarm-, öron-, näs-, hals- och hudinfektioner. Musslor och ostron som filtrerar förorenat vatten kan också bli förorenade.

 

Kontrollerade musslor – nyttig mat

Kontrollen av de områden där musslor produceras görs för att se om de är lämpliga för produktion i enlighet med EU:s lagstiftning. Det innebär att endast vissa områden bedöms som lämpliga för skörd av musslor som ska säljas färska.
– Musslor är nyttig och mager mat. Om man vill undvika dåliga musslor bör man äta kontrollerade musslor och inte sådana som plockats direkt från havet eller stranden. Det finns inte några perioder under året som okontrollerade musslor är säkra att äta, säger Ingrid Nordlander.

Källa: Livsmedelsverket