Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Opcon: Kinesiskt genombrott inom kompressorteknik

 

Foto: Wikimedia

Avtal om minst 60 mkr med utveckling för 45 mkr i första steget

Energi- och miljöteknikkoncernen Opcons center of excellence för kompressorteknik Svenska Rotor Maskiner (SRM) har tecknat avtal med en kinesisk aktör inom kylteknik om att utveckla en modern industriell kylkompressorserie baserad på SRMs ledande kompressorteknik.

Avtalet är ett genombrott på kylkompressorsidan i Kina för SRMs världsledande kompressorteknik och innebär att en modern kylkompressorserie anpassad för att möjliggöra energieffektiv och miljövänlig industriell kyla för framtiden tas fram för produktion i Kina. Kompressorserien, där de senaste 30 årens utveckling av kylkompressorer integreras, anpassas även för att kunna optimeras för energibesparande dellastdrift och naturliga köldmedier.

De avtalsbundna intäkterna uppgår till som minst 60 mkr och innehåller i ett första steg order på utveckling om 45 mkr under 2011-2014.

– Det här innebär att Opcon nu tar ytterligare ett steg in på den strategiskt viktiga Kinamarknaden. Nu också med vår klassiska och ledande kompressorteknik där vi etablerar en värdefull relation för lång tid framåt. Samtidigt får vår kund i Kina tillgång till det senaste inom kylkompressorteknik och en state-of-the-art kylkompressorserie, säger Rolf Hasselström, vd och koncernchef Opcon AB.

Svenska Rotor Maskiner (SRM), idag en del av Opcons affärsområde Renewable Energy, firade år 2008 100 år av industrialisering och utveckling av teknik för effektiv och resurssnål energianvändning. SRM bildades redan 1908 som AB Ljungströms Ångturbin, för att utveckla den dubbelroterande ångturbin som uppfunnits av Birger Ljungström och som senare såldes till det som idag är turbintillverkaren Siemens Industrial Turbomachinery AB. SRM har under hundra år utvecklat en rad produkter för världsmarknaden och har ända sedan 30-talet utvecklat kompressortekniken med stora licenstagare som Atlas Copco, Hitachi, IR, Carrier, York, Trane, Kobelco m.fl. Den tekniska grunden utgör idag en viktig del i affärsområdet Renewable Energys satsning på Waste Heat Recovery och produktion av el ur spillvärme med bland annat Opcon Powerbox.

Källa: Opcon