Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Säkrare att köpa biljetter över internet inom EU

Foto: Wikimedia

Att köpa biljetter till musik- eller sportevenemang på nätet har blivit säkrare tack vare en omfattande upprensning av EU:s medlemsstater.

Problemen har tidigare varit stora inom EU med till exempel sajter som sålt biljetter till evenemang som inte existerat eller som inte kunnat garantera pengarna tillbaka om en konsert eller match ställts in.

Men efter en stor granskning av samtliga medlemsstater, inklusive Norge och Island, har man nu kommit tillrätta med de flesta av överträdelserna.

När granskningen inleddes för ett år sedan konstaterades att endast 40 procent av biljettförsäljarna följde gällande konsumentlagar och regler. Det ska jämföras med 88 procent i dag.

De vanligaste överträdelserna gällde missvisande prisinformation, oskäliga avtalsvillkor och ofullständig kontaktinformation till företaget bakom webbsidan.

Myndigheterna i respektive land ska nu fortsätta arbetet med att få de återstående företagen att gå med på rättelser. Om inte det skulle lyckas kan rättsliga åtgärder vidta.

Konsumentverket har deltagit i granskningen, även om problemen på den svenska marknaden har varit relativt få i jämförelse med övriga EU-länder.

Källa: Konsumentverket