Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Porsche bygger ut för nya Cajun

Porsches styrelseordförande Wolfgang Porsche och chefen för Porsche, Matthias Müller, lade på tisdagen tillsammans med politiker och andra gäster grundstenen för del två av utbyggnaden av fabriken i Leipzig.

– För att bygga ”Cajun” investerar vi ytterligare 500 miljoner Euro i produktionsanläggningen i Leipzig. Det visar inte bara på vårt förtroende för kompetensen hos våra kollegor i Leipzig utan det är också ett viktigt bidrag till den ekonomiska utvecklingen i regionen, sade Matthias Müller.

– Vi vill öka produktionen av sportbilar och SUV:ar i Leipzig. Samtidigt är det vår ambition att anläggningen med en framtidsinriktad kvalitetsstrategi ska uppnå högsta standard, tillade produktionschef Wolfgang Leimgruber.

Tillverkningen av nya Cajun i Leipzig innebär mer än 1 000 nya jobb och att en ny 17 hektar stor produktionsanläggning byggs.

-Det faktum att sammansättningsfabriken nu blir en komplett fabrik med både karosstillverkning och lackering är en enorm motivation för mig och mitt team, säger Siegfried Bülow, ordförande i styrelsen för Porsche Leipzig GmbH.

Han ser den korta tidsplanen för den nya fabriken som en utmaning. Tillverkningen av Cajun ska komma igång så snart som i slutet av 2013.

-Även rekrytering och utbildning av ny personal är viktig. Vi förlitar oss på beprövade processer som gör att den första Cajun från Leipzig har den unika ”typiska Porsche”-kvaliteten som därmed blir klassledande, säger Siegfried Bülow.

Porsches anläggning i Leipzig sätter också ny standard för miljön och är en av världens effektivaste fabriker. Till exempel leder den mycket effektiva tekniken för luftåtervinning i lackeringen till särskilt ekonomisk energianvändning.

– Hållbar utveckling är en av våra miljömässiga principer. Genom att satsa på ultramodern utrustning och nya lokaliteter bidrar vi till en resurssnål biltillverkning, säger produktionschef Wolfgang Leimgruber.

Leipzigs borgmästare Burkhard Jung betonade också den imponerande utvecklingen av anläggningen.

-När Porsche 1999 beslöt att bygga en fabrik i vår stad satte det fart på industrin. Porsche följdes av en rad andra viktiga företag vilket placerade Leipzig i omkörningsfilen. Tio år och mer än 420 000 ”Made in Leipzig”-Porsche senare är anläggningen nu fullvuxen, sade han.

I Porsches anläggning i Leipzig har den sportiga SUV:en Cayenne tillverkats sedan starten 2002. Efter en första utbyggnad tillverkas nu även den fyrsitsiga GT-modellen Panamera här. Den sätts samman parallellt med Cayenne på samma tillverkningslina. Porsche har fram till i dag investerat cirka 280 miljoner Euro i Leipzig-anläggningen.

Porsche vidgar nu sitt populära SUV-segment med den effektiva och sportiga Cajun. Den kompletterar nya generationen Cayenne som lyckats försvara sin marknadsposition som en av de mest framgångsrika SUV:arna i premiumsegmentet. På samma sätt som Boxster, den marknadsledande tvåsitsiga mittmotorsportbilen, blivit en inkörsport till Porschevärlden, siktar Cajun på nå en ny och yngre kundkrets.

Källa: Porsche.