Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Thule Adventure Team världsmästare i Adventure Racing 2011

Foto: Thule

Efter över fem dagar och 733 km längs den australiensiska kustlinjen i Tasmanien gick Thule Adventure Team i mål som vinnare i årets upplaga av världsmästerskapen i Adventure Race, Adventure Racing World Championships 2011.

Tävlingen bestod av kajak till havs och i fors, navigering, MTB-bike längs med kustlinjen och i bergig terräng, repövningar och navigering genom ansträngande grottmiljöer. Hela tävlingen genomfördes som 24-timmarsövningar, d.v.s. dag och natt i princip utan vila. Allt förlagt till den tuffa miljön i Tasmaniens kustregion. Under tävlingen fanns bara ett stopp där tävlings-deltagarna var tvungna att göra halt under sex sex timmar på ett angivet ställe längs vägen.

Den sista kajakövningen fick av säkerhetsskäl inte heller göras under nattetid. Detta gjorde det givetvis väldigt viktigt för lagen att komma fram till forsen vid rätt tidpunkt, för att inte behöva sitta och se de andra lagen komma i kapp medan man väntade på solen att ta sig upp över horisonten.

– Det var ett av de absolut hårdaste loppen jag varit med om, säger Martin Flinta, lagkapten i Thule Adventure Team, kort efter målgången. Det var en strid på kniven i princip ända in i målfållan. Även om Team Seagates strafftid gav oss en liten joker på slutet var det inte förrän någon kilometer före mål vi kunde känna oss säkra på vinst, avslutar Martin.

Mot slutet av tävlingen stod det klart att toppstriden skulle stå mellan Thule Adventure Team och det nyzeeländska laget Team Seagate.  Laget hade i början på tävlingen fått en fyra timmars strafftid som skulle avtjänas vid en av de sista kontrollerna. Seagate körde på hårt med detta i åtanke eftersom de visste att de, för att ha en chans att slå Thule Adventure Team, måste ligga flera timmar före. Inför etappen då Team Seagate skulle ta ut sin strafftid låg Thule Adventure Team bara två timmar efter laget, vilket gjorde att laget kunde påbörja de absolut sista 35 km MTB-bike medan Seagate fortfarande satt av sin strafftid. Thule Adventure Team kunde hoppa upp på cyklarna med siktet inställt på en målgång som världsmästare.

Vinsten i Adventure Racing World Championships 2011 markerar slutet på en fantastisk tävlingssäsong för Thule Adventure Team. Expedition Idaho Adventure Race (USA), Discovery AIM Challenge (Sverige) och i franska Le Grand Raide för att nämna de tre främsta vinsterna under halvåret.

Källa: Thule