Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Bollen som ska ta Sverige till EM-final

Foto: Adidas

Under fredagens EM-lottning presenterar adidas och UEFA Tango 12, den officiella matchbollen för UEFA EURO 2012™. Aldrig förut har adidas ställt så hårda krav på en boll, och teknologin bakom Tango 12 har utvecklats under en tvåårsperiod och lett fram till en boll som ger ökad bollkänsla och med en stabilare bollbana som skapar de bästa förutsättningarna för Europas främsta fotbollsspelare. Inspirationen till bollens design har hämtats från den klassiska EM- och VM-bollen Tango som användes under 80-talet.

Tango 12 är en boll som bygger på decennier av fotbollstradition och är den elfte i raden av officiella EM-matchbollar presenterade av adidas. Under denna period har Tango varit närvarande vid inte mindre än tre tillfällen, vilket gör Tango 12 till den fjärde i raden.

1980 – Tango River Plate (Italien)
1984 – Tango Mundial (Frankrike)
1988 – Tango Europa (Västtyskland)
2012 – Tango 12 (Polen/Ukraina)

– Jag är väldigt positiv till bollen, den har bra tyngd och ger bra bollbehandling. Det kommer säkert bli flera hårda skott och snygga mål i EM. Förhoppningsvis är detta bollen som ger oss EM-guld, säger Johan Elmander.

Teknologin bakom Tango 12 bygger på triangulära paneler som är termiskt sammansatta för att skapa en jämn och exakt bollbana. Varje panel har en ny matt ytstruktur som ger spelarna en optimal bollkontakt och förhöjer känslan. Bollens innanmäte är utvecklat för att minimera upptagning av väta för att bibehålla bollens egenskaper oberoende av väderförhållande. Tango 12 har genomgått omfattande tester i två delar och aldrig har adidas ställt så höga krav på en boll. Kvalitativa spelartester har genomförts i åtta olika länder av förbund och spelare på elitnivå ner till gräsrotsnivå, parallellt med kvantitativa tester i adidas teknologiska laboratorier.

adidas har tillverkat fotbollar sedan 1963 och varit leverantör av de officiella matchbollarna till alla EM och VM sedan 1970.

Tango 12 finns i butik från den 3 december 2011. Bollarna kommer även att användas av de adidas-sponsrade fotbollsklubbarna i Allsvenskan (AIK, Djurgårdens IF, IFK Göteborg och GIF Sundsvall) under kommande säsong.

Källa: adidas.